• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Solna tingsrätt. Foto: Bertil Ericson/TT

Kvinna anklagade svensk komiker för övergrepp – döms

Uppdaterad
Publicerad

2017 skrev en kvinna i en hemlig Facebookgrupp att en känd svensk komiker utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid. Komikern förhördes av polis, men förundersökningen lades ner. I början av 2019 anmälde komikern kvinnan och nu döms hon för grovt förtal.

”I dag har jag träffat en advokat. Tillsammans ska vi göra en polisanmälan på [komikern] efter att han utsatt mig för sexuella övergrepp i ett års tid”.

Så lyder en del i inlägget som var huvudfokus för förtalsmålet mot en kvinna som anklagat en känd svensk komiker för övergrepp. Det publicerades i en hemlig Facebookgrupp hösten 2017. Inlägget gillades av 581 personer.

Nu döms kvinnan för grovt förtal till 50 dagsböter om 50 kronor och får villkorlig dom.

I domen skriver tingsrätten att kvinnan har anklagat komikern för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp under ett års tid. Uppgiften har fått stor spridning och enligt domen lett till stor skada för komikern privat och professionellt.

Inte försvarligt

Kvinnan och komikern hade en relation som komikern beskrivit som en vänskapsrelation som också var sexuell. De träffades uppskattningsvis mellan 30 och 40 gånger mellan 2015 och 2016.

Det faktum att komikern publicerades med namn gör inlägget brottsligt, skriver tingsrätten.

– Det är självklart att kvinnan hade rätt att lämna uppgifter om sexuella övergrepp, såväl i Facebookgruppen som på andra ställen. Men hon skulle inte ha pekat ut mannen, det var inte försvarligt, säger Mattias Möller, rättens ordförande, i ett uttalande.

Den åtalade kvinnans advokat Daniel Marcus säger att de ännu inte beslutat om de ska överklaga domen.

– Vi är besvikna på domen och min klient har förnekat det som stod i åtalet. Nu ska vi tillsammans gå igenom domen för att se hur vi ska gå vidare, säger Daniel Marcus.

Får över 50 000 i skadestånd

Komikern ville ha ett skadestånd på 113 650 kronor. Kvinnan ska betala 50 000 i kränkningsersättning och 5 200 för sveda och värk. Eftersom komikern polisanmälts av flera personer för våldtäkt under samma period, kan man inte dra slutsatsen att kvinnans Facebookinlägg är det enda skälet till att uppgiften om övergrepp fått stor spridning, enligt tingsrätten. Samtliga förundersökningar om våldtäkt lades ner.

Komikerns advokat skriver i ett sms att han och hans klient är mycket nöjda med domen:

”Tingsrätten har gjort en klok och korrekt bedömning i skuldfrågan. Det viktigaste med denna dom är framför allt att min klient får upprättelse och en chans att gå vidare med sitt liv”, skriver Sebastian de Ciutiis.

Åklagare väcker normalt inte åtal för förtal. En förutsättning för åklagare att ändå väcka åtal är att den som utsatts är under 18 år eller att den som utsatts gjort en brottsanmälan. Det ska även vara ”påkallat från allmän synpunkt”.

Det kan vara påkallat om ett påstående om att en person begått ett allvarligt sexualbrott har fått stor spridning, till exempel via internet.

Att påståendet fått stor spridning krävs inte. Det kan räcka med att det sprids till personer som den utsatta känner, som familj vänner och kollegor.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer