Skådespelaren Kal Penn är en av medlemmarna i presidentens kulturkommitté som meddelar sin avgång. Foto: TT

Donald Trumps kulturrådgivare avgår i protest

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmarna i presidentens kulturkommitté avsäger sig sitt uppdrag i protest mot Donald Trumps agerande kring våldsamheterna i Charlottesville.

Via ett brev till president Donald Trump meddelade medlemmarna i presidentens kulturkommitté sin avgång från uppdraget under fredagen, rapporterar The Washington post.

LÄS MER: Detta har hänt i Charlottesville

Kommittén har funnits sedan 1982 då den instiftades av Ronald Reagan och är ett rådgivande organ. Medlemmarna utsågs under Barack Obamas tid som president. Några av medlemmarna lämnade sina poster efter att det blev klart att Trump stod som segrare i presidentvalet medan andra gick med på att behålla sina uppdrag till dess att presidenten utsett nya efterträdare.

Medlemmarna är aktiva inom kultursektorn med kopplingar både till Broadway och Hollywood, som skådespelaren Kal Penn och regissören George C. Wolfe. Men nu har de lämnat sina poster.

LÄS MER: Protester mot Trump efter sent fördömande av Charlottesville

I brevet skriver de bland annat:

”Vi kan inte sitta passiva, som dina rådgivare i Vita huset, utan att protestera mot dina ord och handlingar”.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.