Visa alla (2)

Dramatens styrelseordförande: Problemen på Dramaten kan inte läggas på en person

Publicerad

Det var inte en enskild händelse som ledde fram till att Dramatens vd Eirik Stubø fick lämna sin post förra veckan. Det säger Ulrika Årehed Kågström, styrelseordförande på Dramaten, i en intervju i Morgonstudion.

Beskedet om Stubøs avgång kom efter ett möte som hölls för Dramatens anställda med anledning av SVT:s uppmärksammade dokumentär om den folkkära artisten Josefin Nilsson.

Efter att dokumentären sändes riktades skarp kritik mot nationalscenen eftersom en person med kopplingar till Dramaten, som omnämns i dokumentären, dömdes för misshandel och hot mot Nilsson på 90-talet.

– Men den här diskussionen har pågått under en längre tid och vi till en punkt där vi kände att det inte längre fungerade. Det var inte en enskild händelse som låg bakom beslutet och det förtar inte allt det goda som Eirik åstadkommit i sin roll som konstnärligt ansvarig, säger styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström.

Långt tillbaka i tiden

Hon är också noga med att påpeka att problemen på teatern inte kan inte läggas på en enskild person.

– Absolut inte. Och många vittnesmål under metoo-uppropet var vittnesmål som gick väldigt långt tillbaka i tiden. Det kan handla om 30 år av olika typer av trakasserier och kränkningar, säger Ulrika Årehed Kågström.

Nu fokus på frågorna

Angående den kritik som har funnits mot styrelsen och ledning och som bottnar i att man ska ha blundat för problemen, säger Årehed Kågström.

– Jag kan bara tala för vad som skett de två senaste åren, när jag kom in i den här rollen. Men den stora skillnaden nu är vilket fokus som styrelsen nu har på de här frågorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer