Ruben Östlund ska samarbeta med Kirsten Dunst och Keanu Reeves i sin nya film ”The entertainment system is down”. Foto: TT

Dunst och Reeves i Ruben Östlunds nya film

Publicerad

Kirsten Dunst och Keanu Reeves spelar huvudrollerna i Ruben Östlunds kommande film. Det avslöjas under filmfestivalen i Cannes, där Dunst ska vara med och presentera filmen.

Kirsten Dunst, just nu bioaktuell i ”Civil war”, och Keanu Reeves (”Matrix”) får sällskap av den tyske storstjärnan Daniel Brühl i Östlunds nya film ”The entertainment system is down”. Både Dunst och Brühl är på plats i Cannes om några dagar för att presentera filmen.

Inspelningen startar i början av 2025, och Ruben Östlund har sagt att hans målsättning är den ska ha premiär i Cannes 2026 och att han då vill bli den förste regissör som vinner tre Guldpalmer på raken. Han vann det åtråvärda priset för både ”The square” och ”Triangle of sadness”. Den nya filmen blir hans andra engelskspråkiga film och fler kända namn lär tillkomma.

Filmfestivalen i Cannes 2024

Flygplan som störtar

Filmen utspelas ombord på en Boeing 747, som är på väg att störta. När underhållningssystemet plötsligt slutar fungera blir passagerarna tvingade att umgås och tala med varandra.

Östlund har berättat att i en scen kommer kameran att under lång tid vila på en liten pojke som väntar på att få låna en Ipad. Med den scenen hoppas den svenske regissören kunna få delar av publiken att lämna biosalongen eftersom det blir så enahanda och tråkigt.

”Kan bli spektakulärt”

– Det är ett starkt ögonblick. Det blir superintressant att se när publiken förstår att de utmanas av regissören, och börjar tänka: ”Ska vi sitta och titta på den här ungen i tio minuter?” För mig är det mer provokativt än något annat content. Och det kan bli väldigt spektakulärt, har Ruben Östlund sagt.

Han har inspirerats till filmen av en socialpsykologisk studie i USA, där deltagarna visade sig känna stark motvilja mot att tillbringa 6 till 15 minuter för sig själva i ett rum utan att kunna göra någonting annat än tänka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2024

Mer i ämnet