David Eberhards talbok lästes in med kritiska kommentarer Foto: TT

Eberhard: Inläsningen riskerar vara toppen av ett isberg

Uppdaterad
Publicerad

Att inläsare av talböcker lägger till egna kritiska kommentarer är något som hänt flera författare. Det hävdar psykiatrikern och författaren David Eberhard som menar att den kritiska inläsningen av hans bok Det stora könsexperimentet riskerar att bara vara toppen av ett isberg.

När psykiatrikern och författaren David Eberhards bok Det stora könsexperimentet skulle bli talbok, det vill säga inläst bok för synskadade, lade inläsaren till egna kritiska kommentarer. Bland annat menade inläsaren att Eberhard missuppfattat begreppet postmodernism, och bifogade följande tillägg:

”Inläsarens kommentar. Jag tycker att författaren har missuppfattat postmodernismen rätt rejält. Att sanningar inte finns är det knappast någon postmodernist som påstår. Snarare att sanningar finns, men är utbytbara. Dessutom är det tveksamt att kalla det för en rörelse. Det är en paraplyterm för olika -ismer, till exempel poststrukturalismen med flera. Slut på inläsarens kommentar.”

Övertramp mot alla synskadade

Detta är något som hänt fler författare enligt Eberhard, som menar att händelsen riskerar vara toppen av ett isberg.  Det skriver han i en debattartikel i tidningen Expressen. Enligt Eberhard är händelsen inte bara ett övertramp mot honom själv utan också mot alla synskadade.

Inläsaren ska ha medgett att han gjort liknande kritiska tillägg i talböcker tidigare, och Myndigheten för tillgängliga medier ska ha avslutat inläsarens kontrakt. Men enligt David Eberhard har företaget Gramma korrektur som kontrakterat inläsaren fortsatt förtroende för inläsaren.

Anne Stigell, senior rådgivare på Myndigheten för tillgängliga medier (MTM), skriver i ett meddelande att MTM ser mycket allvarligt på det inträffade.

”I dialog med leverantören utreder MTM nu hur det inträffade har kunnat gå till. Det är tydligt att avtalade riktlinjer inte har följts och att rutinerna för att förebygga förekomsten av otillbörligt intrång i en författad text har brustit. Utredningen kommer att ge oss underlag för hur vi ska säkerställa att detta inte händer igen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.