Ukrainas ESC-bidrag Kalush Orchestra. Foto: EBU

Efter avhoppet: Ukraina har utsett nytt ESC-bidrag

Uppdaterad
Publicerad

Gruppen Kalush Orchestra med låten Stefania blir Ukrainas nya bidrag till Eurovision song contest, meddelar tävlingen på sin hemsida. Beskedet kommer efter att sångerskan Alina Pash drog sig ur tävlingen för en vecka sedan.

Alina Pash hoppade av Eurovision efter att ha anklagats för att illegalt besökt Krim 2015. Ukrainas public service-kanal UA:PBC har de senaste veckorna försökt reda ut omständigheterna för Krim-vistelsen, medan Alina Pash har försäkrat att hon inte brutit mot några regler.

I förra veckan meddelade artisten att hon ställer in sin Eurovision-medverkan.

”Jag vill inte vara en del av den här smutsiga historien längre. Det är med tungt hjärta som jag drar tillbaka min representation av Ukraina i Eurovision Song Contest”, skrev Pash på Instagram.

Nu väljer Ukraina istället att skicka hip hop-gruppen Kalush Orchestra. Bidraget Stefania, en rap med folkmusikinslag, kom tvåa i den nationella tävlingen men fick flest röster av de ukrainska tittarna, skriver Escxtra.

2017 stoppades Rysslands representant Julia Samoilova från att tävla i ESC, som det året anordnades i Ukrainas huvudstad Kiev, eftersom hon tidigare haft en konsert på Krim.

Eurovision 2022 hålls i Turin. Semifinalerna äger rum den 10 och 12 maj, finalen den 14 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.