Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Dagens medias chefredaktör Linnéa Kihlström om vad vi kommer få se på tv framöver: ”Innehåll som är billigt”. Foto: SVT/TV4

Efter sparpaket hos TV4 och Viaplay: ”Kan bli en helt annan tablå framöver”

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan kom beskedet från TV4 att varken Let’s Dance eller Talang får någon ny säsong nästa år. Linnéa Kihlström, chefredaktör på Dagens media, säger att det är troligt att fler program kommer pausas framöver. – Det kan bli helt andra tv-tablåer ett år fram i tiden, säger hon.

Långköraren Let’s Dance har gått i 18 säsonger, medan Talang totalt haft 11 säsonger på TV4. Men i förra veckan rapporterade kanalen själva att det inte blir några nya avsnitt 2024. Sedan tidigare har kanalen annonserat ett sparpaket, som bland annat innebär att 100 tjänster försvinner.

– Tv-husen har under ett antal år nu plöjt ner väldigt mycket pengar och resurser på innehåll och rättigheter för att ta andelar på en väldigt konkurrensutsatt marknad. Och det är inte ekonomiskt hållbart hur länge som helst, säger Linnéa Kihlström.

Flera faktorer spelar in

Hon pekar på flera faktorer som gjort att såväl TV4 som Viaplay och även SVT har annonserat sparpaket – dels inflationen och en svag krona som gjort det dyrare både att göra egna program och köpa in internationella filmer och serier, men också att övergången till strömmad tv kräver stora investeringar.

– Därför tror jag att en konsekvens kan bli att nya ägare får kliva in, för det kommer vara nödvändigt att fortsätta investera digitalt.

Mer svenskt och reality att vänta

Att populära program som Let’s Dance nu pausas ser Linnéa Kihlström som en direkt konsekvens av TV4:s sparpaket, och hon säger att fler ändringar i tv-tablån kan vara att vänta.  

– Även om det är publikdragare så är det kostsamma produktioner. TV4 har sagt att det inte finns någon del de inte ser över för att kunna spara. Då kan man anta att fler program liknande de här kommer att pausas eller helt stoppas. 

Vad får vi se på istället?  

– Innehåll som är billigare att göra. Ett sådant exempel är reality, och vi kommer förmodligen få mer svenskt innehåll eftersom internationella filmer och serier helt enkelt är för dyrt att köpa in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.