Demonstrationer utanför kulturdepartementet.

Efter demonstationer: Kommunistregeringen i krismöte med konstnärer

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen samlades 20 konstnärer utanför det kubanska kulturdepartementet. Några timmar senare var de över 200. Till slut gick representanter för kommunistpartiet med på att ha ett möte med några av demonstranterna – något som är mycket ovanligt i Kuba. 

Ungefär 30 konstnärer och demonstranter har – efter att ha demonstrerat i helgen – bjudits in till samtal med ministrar i Kuba.

Mötet beskrivs som mycket ovanligt, då den kubanska kommunistregeringen tenderar att stämpla meningsmotståndare som fiender till staten, skriver nyhetsbyrån AP.

Flera av dem som dök upp till fredagens demonstrationer har dock länge arbetat inom den statligt styrda kultursektorn – bland annat pjäsförfattaren Yunior García och skådespelaren Jorge Perugurría.

Gripna konstnärer

Demonstrationen utanför kulturdepartement inleddes efter att polisen under torsdagen gjort en räd i en byggnad där konst- och aktivistgruppen San Isidro arrangerade en protest, skriver AP. Gruppen krävde att en gruppmedlem, rapparen Denis Solís, som dömts till fängelse för att ha förolämpat en polis, skulle friges.

Amnesty international skrev i ett pressmeddelande att ytterligare två medlemmar ur San Isidro: konstnären Luis Manuel Otero Alcántara och akademikern Anamely Ramos González greps under räden och krävde att de skulle friges. Polisen hänvisade till att gruppen brutit mot covid-19-lagar.

Se bilder från demonstrationerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.