• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Slovakiens inrikesminister Robert Kalinak har valt att avgå. Foto: TT

Efter journalistmordet: Slovakiens inrikesminister avgår

Uppdaterad
Publicerad

Den slovakiska inrikesministern Robert Kalinak har meddelat att han kommer att sluta på sin post, efter mordet på journalisten Ján Kuciak.

– Det är viktigt att stabiliteten ska upprätthålls, därför har jag valt att avgå från posten som inrikesminister, säger Kalinak under en presskonferens, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Robert Kalinak avgår efter mordet på den slovakiska journalisten Ján Kuciak, som var på väg att publicera en granskning av korruption på hög politisk nivå i landet. Tidigare har även Slovakiens kulturminister avgått.

Journalistmordet i Slovakien

Italiensk maffia misstänks

Det var under den sista helgen i februari som Ján Kuciak och hans fästmö Martina Kusnirova dödades i sin lägenhet i Velká Maca, öster om huvudstaden Bratislava.

Kuciak arbetade för sajten aktuality.sk och var på väg att släppa en granskning som nu publicerats av amerikanska Politico, som visar korruption på hög nivå i Slovakien, med kopplingar till italiensk maffia.

En knapp vecka efter mordet greps sju italienska affärsmän som figurerade i Kuciaks granskning, men släpptes ett par dagar senare. Nu misstänks medlemmar ur det italienska brottssyndikatet ’Ndrangheta för mordet.

Slovakiens kulturminister Marek Madaric meddelade kort därpå att han inte stod ut med att en journalist blivit mördad under hans ämbetestid, och valde att avgå.

Protester mot korruption

Mordet har följts av stora protester, både i Slovakien och i andra länder, mot korruption i den slovakiska ledningen och till minne av Ján Kuciak. En tyst minut hölls även i EU-parlamentet.

Svenska Reportrar utan gränser ser fallet som ett tecken på en förändrad situation för journalister i Europa, där friheten att granska makthavare på olika sätt har inskränkts.

För ett knappt halvår sedan dödades även journalisten och bloggaren Daphne Caruana Galizia i ett bilbombs attentat på Malta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Slovakien

Mer i ämnet