Många länder är kritiska till Förenade Arabemiraten förbjuder att HBTQ-frågor avhandlas i programmet. Foto: Ali Lorestani/TT,Kamran Jebreili/AP

Beslutet: Bibliotekskongressen hålls i Dubai trots kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har duggat tätt från länder som inte vill att den internationella bibliotekskongressen ska hållas i Dubai nästa år, eftersom värdlandet förbjuder programpunkter om HTBQ-frågor. Flera har hotat med bojkott. Nu meddelar arrangören att de står fast vid Dubai.

Efter mycket kritik frågade arrangören IFLA sina medlemmar vad de tycker om beslutet att arrangera nästa års bibliotekskongress i Dubai.

Trots att 68 procent röstade emot, meddelar de nu att de står fast vid valet av Dubai.

Omröstningen var enbart rådgivande och organisationen skriver i ett pressmeddelande att de tittat särskilt på vilka regioner som röstat för och emot.

Kritiken mot valet av Dubai har främst kommit från Europa och Nordamerika, och som en del av arbetet för mångfald och bättre global spridning, har de valt att lyssna på medlemmarna i Asien, Mellanöstern och Afrika istället.

HBTQ-frågor förbjudna på kongressen

Kritiken har handlat om att HBTQ-frågor inte får avhandlas i programmet på grund av Förenade Arabemiratens strikta lagar. IFLA:s egna HBTQ-utskott uppmanas istället hålla en egen kongress, vid annat tillfälle, på annan ort.

IFLA skriver att de förstår att HBTQ-personer kan känna sig exkluderade, men att många som annars inte hade möjlighet att delta på grund av svårigheter med visum eller ekonomi, nu kommer ha möjlighet.

Kongressen har tidigare oftast arrangerats i Europa.

Svenskar bojkottar: ”Besvikna”

Flera svenska organisationer har tidigare meddelat att de tänker bojkotta kongressen.

I ett mejl till Kulturnyheterna skriver Svensk biblioteksförening att de står fast vid sitt beslut efter dagens besked:

”Vi är besvikna och håller oss till det som vi sa i samband med att vi röstade. Vi står fast vid kritiken att anordna en sådan här konferens i ett land med så stora brister avseende mänskliga rättigheter. Att man utöver det från IFLA:s sida gått med på att exkludera frågor om HBTQ+ från konferensens agenda gör det omöjligt för oss att delta”, skriver Björn Orring, tf generalsekreterare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera bibliotek är kritiska till att man valt Dubai och undrar hur man kunnat gå med på att utesluta HBTQ-frågor ur programmet. Foto: Kamran Jebreili/AP, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.