RFSU om filmdemonstranterna i Georgien: En konservativ grupp med litet inflytande

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamma protester utbröt i Georgien i helgen i samband med att Levan Akins film And then we danced, som skildrar homosexuell kärlek, hade biopremiär.
– Den har skapat debatt och det behövs i det georgiska samhället, säger Anastasia Lundqvist som arbetar med hbtq-frågor i bland annat Georgien.

Sedan år 2000 är homosexualitet avkriminaliserat i Georgien och det finns sedan fem år en lag mot diskriminering av hbtq-personer. Anastasia Lundqvist är internationell programhandläggare på RFSU och är nyss hemkommen ifrån Georgien. Hon menar att även om Georgiens lagar är hbtq-vänliga så påverkar kyrkans starka ställning i samhället synen på hbtq-personer

– Kyrkan har fördömt filmen men de deltog inte i protesterna. Däremot såg vi att det var flera personer som gick med ikoner, säger hon.

Nationalkonservativ grupp bakom protesterna

Protesterna mot And then we danced ledde till att 30 demonstranter greps och att en biobesökare slogs blodig och fick föras till sjukhus. Den nationalkonservativa gruppen som uppmanade till protesterna kallar sig för Georgiernas marsch.

– De är emot allt; de är anti-globalism, anti-genus, anti-islam. Det är en otroligt konservativ grupp men de har inte mycket inflytande i samhället, säger Anastasia Lundqvist.

Bland det georgiska folket har andelen människor som är neutrala till hbtq-personer ökat de senaste fem åren, enligt Anastasia Lundqvist.

– Det är också fler som stödjer hbtq-frågor så vi ser absolut en positiv utveckling, säger hon.

Det traditionellt georgiska väcker reaktioner

Det är inte första gången som en film med homosexuella rollfigurer visas i Georgien, men andra filmer har inte väckt lika starka reaktioner som And then we danced.

– Bohemian Rhapsody till exemepel visades förra året, då blev det inget rabalder, säger Anastasia Lundqvist.

Hon tror att anledningen till att And then we danced fått så kraftiga reaktioner beror på den handlar om det georgiska livet och georgiska traditioner.

– Den handlar om den traditionella dansen som är otroligt könsuppdelad och maskulin på ett sätt, filmen tar också upp kärlek mellan vanliga människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer