Potest utanför kungliga operan i London, som har BP som sponsor. Foto: AP/TT

Efter Sackler-familjen: Konstnärer kritiska mot kultur som sponsras av oljebolag

Uppdaterad
Publicerad

Louvren, Guggenheim och Museum of natural history är några av de museer som fått hård kritik för att ha tagit emot pengar från familjen Sackler, som äger det företag som tillverkar det beroendeframkallande läkemedlet Oxycontin.

Nu ställer sig brittiska konstnärer kritiska mot en annan kontroversiell konstsponsor: Oljebolaget BP.

Den brittiska teatern the Royal Shakespeare company har sedan 2011 tagit emot pengar från oljebolaget BP och i år stöttar de ett av teaterns ungdomsprogram.

I slutet av juni gick skådespelaren, regissören och pjäsförfattaren Mark Rylance ut med att han lämnar teatern på grund av sponsorpengarna från BP.

Sackler-donationer

”BP är på plats tre över de privata företag som bidragit mest till klimatförändringarna genom tiderna”, skrev han i The Guardian.

Oljekritik

För några dagar sedan var det i stället London's national portrait gallery som fick hård kritik från namnkunniga konstnärer. I mars blev museet den första stora konstinstitutionen som tackade nej till ett bidrag från familjen Sackler, vars företag Purdue pharma framställer läkemedlet Oxycontin som kopplats till USA:s pågående opioidkris. Men nu ifrågasätts museet på nytt, denna gång för att ta emot BP-pengar.

78 konstnärer, bland dem Anish Kapoor och Antony Gormley, har undertecknat ett brev där de är kritiska mot priset ”BP portrait winner”, sponsrat av oljebolaget.

”Vi vill att ni fokuserar på det grundläggande problemet – BP:s roll i klimatkrisen och och vårt ansvar att agera”, skriver de.

Enligt The Guardian har museets chef Nicholas Cullinan svarat att brevskrivarna väcker viktiga frågor, men att statliga bidrag bara täcker en tredjedel av museets kostnader.

Klimataktivister har även vid flera tillfällen demonstrerat utan för kungliga operan i London och olika evenemang som operan varit värd för i protest mot den sponsring den tar emot från BP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sackler-donationer

Mer i ämnet