Till vänster syns den vägg i Louvren där donatorernas namn tidigare syntes. Till höger en demonstration utanför konstmuseet tidigare i somras. Foto: AP/TT/AFP

Louvren täcker över Sacklers namn efter protester

Publicerad

Familjen Sackler äger företaget Purdue pharma som framställer det beroendeframkallande läkemedlet Oxycontin. På senare år har har flera museer fått hård kritik för att de tagit emot donationer av familjen Sackler. Nu täcker konstmuseet Louvren deras namn på den museiflygel som är uppkallad efter familjen.

Läkemedlet Oxycontion anses ha orsakat den opioidkris som råder i USA. Oxycontin framställs av Purdue pharma, som ägs av familjen Sackler, som även har givit stora donationer till världens främsta konstinstitutioner.

Det franska konstmuseet Louvren har fått hård kritik för de pengar man tagit emot från familjen Sackler. Under 90-talet tog Louvren emot ansenliga donationer och flera flygelbyggnader bär namnet Sackler, skriver Artnet.

Under onsdagen rapporterade en fotograf från nyhetsbyrån AP att skyltar med namnet Sackler nu täckts över i östra flygeln och skyltar som listar donatorer har skruvats ner.

Flera brittiska museer och konstinstitutioner har på liknande sätt kritiserats för att ha tagit emot pengar från oljebolaget BP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sackler-donationer

Mer i ämnet