Demonstrationer mot Sackler-familjen utanför Louvren

Publicerad

Utanför Louvren under måndagen samlades 40-talet demonstranter tillsammans med fotografen Nan Goldin i en demonstration mot att museet tagit emot stora donationer från den förmögna amerikanska familjen Sackler. Flera av museets flyglar är även döpta efter den.

Bakgrunden till demonstrationen är att familjen Sackler äger företaget bakom opioiden Oxycontin – medicinen som ligger bakom den drogepidemi som de senaste åren svept över USA.

”Skäms Sackler!”, skanderade demonstranterna utanför museet under måndagseftermiddagen. Det som en del av kampanjen Sackler Pain som under 2018 startades av fotografen Nan Goldin, som uppmanar kulturinstitutioner att vägra ta emot bidrag från familjen Sackler.

Läkemedlet Oxycontin påstås vara en bidragande orsak till den så kallade opioidkrisen i USA och Purdue Pharma och familjen Sackler anklagas för att ha drivit på opioidmissbruket i USA. Bland annat genom att påstå att Oxycontin inte är beroendeframkallande. Familjen Sackler har själva konsekvent nekat till anklagelserna om att Purdue Pharma varit orsaken till opioidkrisen.

Gett ansenliga donationer till Louvren

Familjen Sackler är sedan 70-talet en av de mest generösa bidragsgivarna till New York-institutioner som Guggenheim, Metropolitan och Museum of Natural History. Och demonstrationer organiserade av Sackler Pain har återkommande riktats mot dessa institutioner.

Protesterna utanför Louvren handlar om att Sackler-familjen under 90-talet gav ansenliga donationer till museet och bland annat gett namn åt flera flygelbyggnader, skriver Artnet. Nan Goldin, som själv har varit beroende av Oxycontin, var även hon på plats utanför Louvren.

– Sackler har ett privat läkemedelsföretag Purdue Pharma som utvecklade och marknadsförde Oxycontin i USA. De öste ut läkemedlet över USA och miljoner människor blev beroende, säger hon i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

National Gallery tackade nej

Tidigare i år tackade National gallery i London nej till ett bidrag på omkring en miljon pund, motsvarande 12 miljoner kronor, från familjen Sackler. Det efter starka protester från just Nan Goldins Sackler Pain-kampanj. National Gallerys markering mot familjen sågs av kritiker mot familjen Sackler som ett viktigt steg i kampen mot oetisk finansiering av kultur, rapporterade The Guardian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sackler-donationer

Mer i ämnet