Foto: TT

Nan Goldin uppmanar till bojkott av donationer från läkemedelsföretag

Uppdaterad
Publicerad

Opioidepidemin i USA har nu nått konstvärlden efter att fotografen Nan Goldin startat ett upprop mot en av landets rikaste släkter, där hon uppmanar museer att vägra ta emot donationer från familjen Sackler – som tillverkar OxyContin.

Den prisade fotografen Nan Goldin, som bland annat belönats med Hasselbladspriset, har tillbringat det senaste året på ett behandlingshem efter att ha blivit beroende av den smärtstillande opioiden OxyContin.

Nu lanserar hon uppropet P.A.I.N, där hon uppmanar familjen Sackler, som äger företaget Purdue Pharma som framställer medicinen, att ta sitt ansvar för den drogepidemi som sedan några år rasar i USA.

Sackler-donationer

Goldin uppmanar även kulturinstitutioner att vägra ta emot framtida bidrag från familjen Sackler, som sedan 70-talet är en av de mest generösa bidragsgivarna till New York-institutionerna Guggenheim, Metropolitan och Museum of Natural History.

Familjen har genom sina frikostiga bidrag även fått ge namn åt flygelbyggnader vid Louvren i Paris – och Serpentine Sackler gallery i London.

I uppropet P.A.I.N, som i skrivande stund har 1.800 underskrifter, skriver Nan Goldin:

”Vi vill sätta press på museer, konsthallar och undervisningsinstitutioner att vägra acceptera framtida donationer från familjen Sackler. Vi anser att familjen Sackler bär ansvaret för denna kris, och vill sätta social och politisk press på dem så att de agerar.”

Drogepidemi skördar många offer

Över 200.000 amerikaner har hittills dött av överdoser relaterade till OxyContin och andra receptbelagda opioider sedan 1999.

Trots att epidemin i USA fått stor uppmärksamhet i media har de stora amerikanska konstinstitutionerna mer än gärna tagit emot de frikostiga donationerna från familjen Sackler.

Enligt New York Times, som talat med representanter för 21 kulturorganisationer, säger sig heller ingen av dessa vara beredd på att i framtiden vägra ta emot bidrag från familjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sackler-donationer

Mer i ämnet