Foto: TT

Donation från läkemedelsföretag till Londonmuseum skapar debatt

Uppdaterad
Publicerad

I Storbritannien har en gåva på en miljon pund till Londonmuseet National Portrait Gallery från den amerikanska stenrika släkten Sackler skapat debatt.

Anledningen är att släkten är ägare till företaget bakom opioiden OxyContin – medicinen som ligger bakom den drogepidemi som de senaste åren svept över USA.

National Portrait Gallery är ett av flera större brittiska konstmuseer och akademiska institutioner som erbjudits stora donationer från den amerikanska släkten Sackler, enligt The Guardian.

Släkten är också en av de mest generösa bidragsgivarna till New York-institutioner som Guggenheim, Metropolitan och Museum of Natural History och har genom frikostiga bidrag även fått ge namn åt flygelbyggnader vid Louvren i Paris och Serpentine Sackler Gallery i London.

Sackler-donationer

Familjen Sackler har skapat sin enorma förmögenhet bland annat genom läkemedelsföretaget Purdue pharma som framställer opioiden OxyContin – en medicin som ligger bakom en av de värsta drogepidemierna som drabbat USA under de senaste åren.

Upprop lanserat av Nan Goldin

2016 utlovade släkten en donation på en miljon pund till National Portrait Gallery, men efter att Sacklerförmögenhetens kopplingar till opioiden allt mer diskuteras granskar nu institutionen huruvida gåvan strider mot de etiska regler som gäller för insamlingar.

Museet har dock redan tillsammans med Londonteatern Old Vic tagit emot över 50 miljoner pund under de senaste åren från familjen Sackler.

Det är inte heller första gången de frikostiga donationerna till stora konstinstitutioner från den stenrika släkten har ifrågasatts. Den prisbelönta fotografen Nan Goldin lanserade i januari uppropet P.A.I.N, där hon uppmanade kulturinstitutioner att vägra ta emot framtida bidrag från familjen Sackler.

I uppropet skriver hon även att ägarna till Purdue Pharma nu måste ta sitt ansvar för den drogepedimi som drabbat USA och som hittills skördat över 200.000 dödsoffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sackler-donationer

Mer i ämnet