Eldrid Lunden får Svenska Akademiens nordiska pris

Uppdaterad
Publicerad

Den norska författaren, läraren och professorn Eldrid Lunden får Svenska Akademiens nordiska pris. Prisbeloppet är det näst största akademien delar ut efter Nobelpriset i litteratur.

Priset, på 400 000 kronor, går till någon i de nordiska länderna som gjort betydelsefulla insatser i ”någon av akademiens verksamhets- eller intresseområden”.

Eldrid Lunden debuterade med diktsamlingen F. eks. juli. 1968 och har enligt ett pressmeddelande från Svenska Akademien med denna och efterföljande diktsamlingar Inneringa och Mammy, blue ”utstakat sin poetiska riktning och de frågor kring identitet, kön och språklig medvetenhet som hon sedan ofta har återkommit till och belyst”.

På 80-talet var hon med och startade en författarskola och 1996 tilldelades hon en professur i skrivkonst vid universitetet i Telemark.

Priset har tidigare gått till bland andra gått till Rosa Liksom, Agneta Pleijel och Karl Ove Knausgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.