Foto: The British Museum

Ett år efter explosionerna i Beirut – unika glasföremål räddas

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan explosionerna i Beiruts hamn som dödade över 200 personer och raserade stora delar av staden. Nu ska British Museum och The fine art foundation restaurera åtta unika, antika glasföremål som krossades i explosionen.

Glasföremålen var utställda på det arkeologiska museet på American university of Beirut när explosionen ägde rum drygt tre kilometer bort. Kraften från explosionen fick montern de förvarades i att välta och glasföremålen krossades.

Montern innehöll 74 unika och antika glasföremål från olika tidsåldrar och de flesta tog allt för stor skada för att kunna repareras. Men åtta av föremålen anses vara i tillräckligt bra skick för att få resa till British Museum i London där det finns experter som kan laga föremålen.

Glasföremålen har stort kulturhistoriskt värde, vissa av dem är från det första århundradet före Kristus, då de kan ge ledtrådar till utvecklingen bakom revolutionerande tekniker som använts för massproduktion av glas för hushållsbruk,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.