Katt Williams i Scary movie 5, EU-domstolen och Jason Statham i Parker. Foto: TT och Europeiska unionens domstol.

EU-dom: Youtube slipper ge ut filmpiraters uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Youtube behöver inte lämna ut användaruppgifter till personer som lägger upp upphovsrättsskyddade filmer på sajten. Det har EU-domstolen kommit fram till efter att de nu avgjort ett utdraget tyskt upphovsrättsmål.

Det var år 2013 och 2014 som tre användare laddade upp filmerna Scary movie 5 och Parker på videodelningssajten Youtube. Olagligt, enligt den tyska rättighetsinnehavaren Constantin Film, som begärde att Youtube skulle lämna ut användarnas e-postadresser och ip-nummer. Youtube vägrade, och efter att Tysklands federala domstol lämnat över fallet till EU-domstolen har det nu avgjorts till Youtubes fördel. Det rapporterar Torrentfreak.

Enligt det europeiska copyright-direktivet ska rättighetsinnehavare kunna få ut personuppgifter i misstänkta fall av upphovsrättsbrott men då endast fysiska adresser, inte e-postadresser eller ip-nummer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.