Henrik Funke, innehållschef på Bauer Media, säger att företaget varken har möjlighet eller vill kontrollera om programmen de distribuerar innehåller plagiat. Foto: Bauer Media/Pagina Förlag

Bauer Media om plagiaten: ”Vi varken vill eller kan kontrollera innehållet”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning visar att podcasten Svenska Mordhistorier fortsatt använda andra mediers material trots omfattande kritik. Radiojätten Bauer Media har samtidigt fortsatt sälja annonser till avsnitten och distribuera podden – men ser inget eget ansvar för hur podcasten arbetar.

Mediehuset Bauer Media är en av Sveriges största privata radioaktörer, och äger stora radiokanaler som Rockklassiker och Mix Megapol. De distribuerar också Svenska Mordhistorier och säljer annonser till podcasten.

Efter vår granskning har 327 avsnitt raderats från Bauer Medias podcastplattform. Vi har också kunnat visa att företaget kände till att plagiat förekom redan 2018 – ett år innan SVT:s avslöjande.

Fortsätter kopiera innehåll

Men sex månader efter vår granskning visar en genomlyssning att flera plagiat fortfarande finns kvar på Bauer Medias plattformar, och precis som tidigare handlar det om podden Svenska Mordhistorier.

Podcasten har också i flera fall klippt in intervjuer och kommentarer från andra tv- och radioprogram utan att uppge källan. Under tiden har Bauer Media fortsatt att sälja annonser till avsnitten.

Henrik Funke är innehållschef för Bauer Medias podcastplattform, och säger att han inte har möjlighet att ställa upp på en intervju med hänvisning till coronaläget. Han skriver i ett mejl att företaget inte har känt till att det funnits kvar plagiat i avsnitten – eller att Svenska Mordhistorier fortsatt använda andra mediers material.

Hur ser du på Bauer Medias ansvar i detta, som distribuerar podden till lyssnarna och säljer annonser till den? 

– För oss är det oerhört viktigt att samtliga produktionsbolag arbetar på ett korrekt sätt med sitt innehåll.

Påverkar detta er relation till Svenska Mordhistorier? 

– Som sagt, för oss är det oerhört viktigt att samtliga produktionsbolag arbetar på ett korrekt sätt med sitt innehåll.

Utgår ifrån att inga fel begås

Har Bauer Media gjort tillräckligt för att säkerställa att ni inte sprider och säljer annonser till upphovsrättsskyddat material?

– Vi samarbetar med en mängd bolag som publicerar podcasts via vår plattform och ansvaret för innehåll ligger på dem som publicerar podcasten, skriver Henrik Funke.

– Vi varken vill eller kan kontrollera innehållet från våra samarbetspartners. Det handlar snarare om en kontinuerlig dialog.

Efter Kulturnyheternas avslöjandena i höstas har Bauer Media enligt Funke både informerat om regler och lagar runt upphovsrätt och erbjudit utbildningar till sina poddskapare. Svenska Mordhistorier ska också ha lovat att avpublicera samtliga avsnitt där plagiat förekommer.

Har ni fortsatt förtroende för att de utlovade kontrollerna för upphovsrättsinstrång verkligen genomförs av Svenska Mordhistorier? 

– Vi utgår ifrån att de som producerar poddarna arbetar på ett korrekt sätt.

Efter att denna artikel publicerats meddelade Svenska Mordhistoriers skapare Sebastian Krantz att han slutar göra podcasten. Läs hans besked här.

Redan efter första avsnittet av Svenska mordhistorier kontaktades podcasten av Bauer Media, enligt ett reportage i Jnytt 2016. Bauer Media har sedan dess distribuerat Svenska Mordhistorier och sålt annonser till dem. Företaget tjänar därmed pengar på podcasten, står för distributionen till lyssnarna och möjliggör poddskaparnas inkomster.

Redan 2018 uppmärksammades företaget på att Svenska Mordhistorier plagierar material, och raderade avsnitt från sin plattform Radioplay. Efter att Kulturnyheterna avslöjat omfattningen av plagiaten i höstas raderades ytterligare 327 avsnitt av Svenska Mordhistorier och andra poddar från samma poddskapare.

Bauer Media är en av Sveriges största privata radioaktör, och når omkring fem miljoner lyssnare i veckan genom radiostationer som NRJ, Mix Megapol och podcasttjänsten RadioPlay. Företaget har hela tiden nekat till att ha något ansvar för plagiaten i programmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet