Henrik Funke, innehållschef på Bauer Media, har inte möjlighet att ställa upp på en intervju om de nya plagiaten. Foto: Bauer Media/TT

Bauer media raderar ännu fler avsnitt av Svenska Mordhistorier

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas uppföljande granskning visar att Svenska Mordhistorier fortsatt använda andra mediers material, och att flera omfattande plagiat finns kvar. Nu raderar distributören Bauer Media ytterligare 12 avsnitt av den populära true crime-serien.

Totalt har nu 339 avsnitt från poddskaparna bakom Svenska Mordhistorier raderats i spåren av Kulturnyheternas granskning. Utöver 141 avsnitt av Svenska Mordhistorier har programmen Ufopodden, Hemsökt och Svenska Rån raderats i sin helhet.

Samtliga tolv avsnitt är kopplade till SVT:s uppföljande granskning av vad som hänt sedan plagiatskandalen runt Svenska Mordhistorier hösten 2019. En genomlyssning visade på att åtta plagiat fortfarande fanns kvar i avsnitten, trots den omfattande kritiken.

Agerar om plagiat uppmärksammas

Kulturnyheterna kunde också visa att poddskaparna fortsatt använda sig av andra mediers fall, i form av 56 ljudklipp som hämtats från intervjuer och reportage från bland andra Aftonbladet, Sveriges Radio, Expressen och SVT. I 17 fall uppgav man ingen källa överhuvudtaget, och bara i ett fall redovisades var klippet kom ifrån i samband med att det spelades upp.

Radiojätten Bauer Media, som distribuerar och säljer annonser till podcasten, säger att de inte har möjlighet att ställa upp på en intervju om plagiaten, och hänvisar till det rådande coronaläget. Man skriver i ett mejl att företaget varken kan eller vill kontrollera enskilda avsnitt för plagiat, däremot raderar man avsnitt om plagiat uppdagas.

– Det är oerhört viktigt att det innehåll som distribueras via vår plattform följer såväl lag som mediaetiska riktlinjer, skriver Henrik Funke, innehållschef på Bauer Media, i mejlet.

– Vi tar alltid bort avsnitt när någon säger till oss att det kan förekomma fel i avsnittet. Vi har kontaktat bolaget som är ansvarig för innehållet, men tyvärr har vi inte fått någon återkoppling än.

Efter att denna artikel publicerats meddelade Sebastian Krantz att han slutar göra Svenska Mordhistorier. Läs hans besked här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet