I både podcasten och boken Svenska mordhistorier förekom omfattande plagiat, visade Kulturnyheternas granskning. Foto: Pagina förlag/SVT

Efter kritiken – Svenska Mordhistoriers skapare lägger ner

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas granskning visar att podcasten Svenska Mordhistorier fortsatt att använda andra mediers material, trots hård kritik för plagiat. Nu meddelar poddens skapare Sebastian Krantz att han lämnar podcastbranschen och slutar göra Svenska Mordhistorier.

Efter kulturnyheternas tidigare granskning bad poddens skapare Sebastian Krantz om ursäkt och lovade bättring, och hundratals avsnitt raderades.

En uppföljande granskning visar dock att flera gamla plagiat fortfarande ligger kvar och att poddskaparna har klippt in ett 50-tal radio- och tv-intervjuer från en lång rad svenska medier, i flera fall utan att ange någon källa. I samband med granskningen raderades ytterligare 12 avsnitt av podcasten, utöver de hundratals avsnitt som raderades i höstas.

Kulturnyheterna har förgäves sökt Sebastian Krantz i fyra veckors tid för en kommentar. Först under torsdagen, efter att granskningen publicerats, får vi ett sms.

”Känner en djup skam”

Där skriver Sebastian Krantz att han han inte känt till att plagiat funnits kvar i podden, att det funnits allvarliga kunskapsbrister om journalistik inom projektet och att han mot bakgrund av vad som framkommit beslutat att sluta som podcastproducent.

”Jag känner att det funnits en allvarlig okunskap och press om att ständigt leverera från olika håll. Vi borde ha bromsats för längesen”, skriver Krantz, och fortsätter:

”Jag har själv beslutat att helt upphöra att verka inom podcastbranschen och känner en djup skam över att ha varit en del av ett så pass uppenbarligen misslyckat projekt”.

Sebastian Krantz skriver också att han hade hoppats på ett större stöd genom produktionsprocessen, och att det känns sorgset att sluta göra podcasten, som han menar spridit viktig samhällskunskap.

Oklar framtid för podden

Svenska Mordhistorier är Sveriges tredje största podcastaktör inom genren true crime. Programmet har över hundratusen lyssningar varje vecka, en räckvidd som är ungefär lika stor som magasinet Filter eller Aftonbladets söndagsbilaga.

Huruvida podcasten också läggs ner – eller fortsätter i annan regi – är än så länge oklart. Kort efter Krantz besked raderades Svenska Mordhistoriers sidor i sociala medier.

”Om podcasten kunde produceras i ny regi i framtiden vore helt klart positivt, men jag tror att man måste stänga av helt nu för att överhuvudtaget se det som en möjlighet”, skriver Sebastian Krantz i ett sms.

Kulturnyheterna söker Svenska Mordhistoriers distributör Bauer Media för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet