Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Författaren Anders Svenssons texter plagierades i den populära true crime-podden Svenska Mordhistorier.

Efter SVT:s granskning: Radiojätten Bauer Media polisanmäls för upphovsrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Bloggaren Anders Svenssons texter plagierades i den populära true crime-podden Svenska Mordhistorier och senare även i en bok med samma titel. Nu har han polisanmält alla som var inblandade i att publicera hans texter utan källhänvisning eller tillstånd, däribland radiojätten Bauer Media.

Kulturnyheterna kunde 2019 avslöja omfattande plagiat i Sveriges största true crime-podcast Svenska Mordhistorier, samt i en bok med samma titel som byggde på innehållet i podcasten. Efter avslöjandena drog förlaget in boken, och poddavsnitt som innehöll plagiat raderades.

Men bloggaren vars texter kopierades utan tillstånd, Anders Svensson, har fortfarande inte fått någon ersättning. Varken av poddmakaren eller de många aktörer som publicerat innehållet.

– Jag har polisanmält dem för att det var enda vägen att komma vidare eftersom ingen ville komma överens med mig, säger Anders Svensson.

Han har polisanmält alla de aktörer som han anser haft ansvar för publiceringarna, för upphovsrättsbrott. Det rör sig om personen som drev podcasten Svenska Mordhistorier och skrev boken med samma titel, personens medförfattare samt förlagen Pagina och Bookmark som gav ut boken.

Sist men inte minst har Anders Svensson polisanmält radiojätten Bauer Media, som tillhandahöll podden på sin plattform Radioplay. Podcasten hade fler än 100 000 lyssningar i veckan och var den största i sitt slag i Sverige.

– Jag har svårt att förstå Bauer Medias agerande. Det är ett jättestort bolag och de vet att de gjort fel eftersom de raderat avsnitt.

Bauer Media: Inte vårt ansvar

Anders Svensson har krävt radiojätten på 60 000 kronor för materialet, men inte fått ersättning eller svar.

Bauer Media skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de lägger stor vikt vid att innehåll som distribueras via deras plattform följer lagar och etiska regler. Samtidigt friskriver sig Bauer Media ansvaret för innehållet i poddar de publicerar på sin plattform.

”Respektive podcastbolag och podcastkreatör är ansvariga för innehållet i de podcasts som publiceras. Det tydliggörs också i avtalet mellan Bauer Media och podcastbolaget.”

Ansvarsfrågan runt plagiat aktualiserades senast i våras, då Mordpodden – en annan av Bauer Medias podcasts – fälldes för upphovsrättsintrång efter att ha använt delar av en bok till ett av sina avsnitt.

Förlaget: Inte vårt ansvar

Kulturnyheterna har sökt förlaget Pagina utan framgång. Förlaget Bookmark skriver att:

”Bookmark förvärvade samtliga Paginas rättigheter (ca 500 titlar) först den 1 september 2019, och gav dessa aktuella rättigheter åter till författarna samma dag vi fick information om plagiat senare i september.”

Personen som gjorde podcasten har sedan avslöjandet sålt den vidare, lämnat branschen och avböjer idag en intervju. Medförfattaren till boken nekar ansvar för plagiaten, och säger att hen enbart arbetat med boken stilistiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddgranskningen

Mer i ämnet