På fredagen fälldes Mordpodden för upphovsrättsintrång. Foto: Silvia Podrecca/Mordpodden

Mordpodden fälls för upphovsrättsintrång

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Lars Ohlson anmälde Mordpodden för plagiat på 80 punkter av hans bok Kakelugnsmordet. Nu döms den populära true crime-podden till böter för upphovsrättsintrång.

”Nu har tingsrätten sagt sitt och det rättar vi oss efter”, skriver poddskaparna i ett mejl till Kulturnyheterna.

2017 anmälde författaren Lars Ohlson Bauer Medias tredje mest populära podcast Mordpodden som drivs av Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson. Anledningen var att podden tagit upp uppgifter ur hans bok Kakelugnsmordet i avsnittet Tandläkarmordet. Enligt Lars Ohlson byggde avsnittet på uppgifter som var unika för hans bok från 2016, och menade att Mordpodden plagierade hans bok vid sammanlagt 80 tillfällen.

Fallet togs upp i Stockholms tingsrätt för två veckor sedan, och under fredagen kom beskedet att Mordpodden fälls för brott mot upphovsrätten. Det är poddskaparen Amanda Karlsson som döms till dagsböter, då hon enligt domstolen producerat det omstridda avsnittet. Linnéa Bohlin, Mordpoddens andra upphovsperson, frikänns helt.

Gör intrång i upphovsrätten

Domstolen konstaterar i domen att poddavsnittet återger händelserna runt mordet på ett sätt som mycket närgånget följer upplägget i Lars Ohlsons bok. Man ser också att Mordpodden ”återanvänt skönlitterära beskrivningar och berättartekniska grepp samt i hög utsträckning använt identiska eller snarlika ord och uttryck som i boken”.

Mordpoddens skapare har medgett att de hämtat uppgifter från boken, men har hela tiden menat att de varit noga med att källhänvisa. Detta bedömdes dock vara otillräckligt av domstolen, sett till omfattningen av hur mycket man hämtat ur boken Kakelugnsmordet.

”Vi är väldigt ledsna”

Poddskaparna Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin kommenterar domen i ett mejl till Kulturnyheterna:

”Vi är väldigt ledsna över hela den här situationen. När avsnittet skrevs, för två och ett halvt år sedan, trodde vi att det gjordes på ett sätt som var korrekt. Men nu har tingsrätten sagt sitt och det rättar vi oss efter.”

Missnöjd med domen

Lars Ohlson är missnöjd trots att det blev en fällande dom eftersom åklagaren inte använt sig av hela boken Kakelugnsmordet eller uppspelning av poddavsnittet i sin bevisföring.

– Framför allt var jag inte nöjd med rättegången. Jag tyckte den var en katastrof, säger Lars Ohlson till Kulturnyheterna.

Domstolen konstaterar också att endast delar av verket har prövats: ”Sammanfattningsvis finns det enligt domstolen inte tillräckligt underlag i målet för att dra slutsatsen att poddavsnittet gör intrång i hela originalverket i Kakelugnsmordet.”

Sammantaget har domstolen haft tillgång till drygt en tiondel av boken.

– Domstolen har följaktligen inte kunnat göra en bedömning av plagiatet annat än i mycket små delar. Jag tycker att domen bör överklagas för att få en vettig rättegång till stånd, säger Lars Ohlson.

”Underlaget är fullt tillräckligt”

Åklagare Linda Lauronen känner inte igen sig i Lars Ohlsons kritik. Hon anser att domstolen har haft tillräckligt bevisunderlag för att kunna göra en välgrundad bedömning. Hon tror inte heller att domstolen hade dömt annorlunda om hon hade åberopat boken i sin helhet eller en uppspelning av poddasvnittet.

– Min utgångspunkt har varit att de tilltalade, genom att använda en så stor del av den aktuella boken, framställer ett exemplar i bearbetad form. Det vill säga, jag har inte påstått att de har plagierat hela boken. Min bedömning är därför att det underlag som domstolen har fått har varit fullt tillräckligt, säger Linda Lauronen och tillägger:

– Domstolen har haft tillgång till alla de sidor i boken som har använts av de tilltalade. Dessutom har de haft en ordagrann utskrift av poddavsnittet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.