Lotta Stenback är kritisk mot Mordpoddens arbetsmetoder. Foto: Privat/Mordpodden

Mordpodden tar bort avsnitt efter anhörigkritik: ”Ville aldrig såra någon”

Publicerad

Flera av Sveriges mest populära true crime-podcasts får hård kritik från anhöriga. Lotta Stenback fick ett brev hem om att Mordpodden, Sveriges nästa största true crime-podcast, skulle göra ett avsnitt om mordet på hennes dotter. Men när hon försökte kontakta de ansvariga fick hon inget svar. Nu ber Mordpodden om ursäkt – och raderar avsnittet.

Lotta Stenbacks dotter Stina mördades i Sundsvall 2015. Stina pluggade vid den tiden till journalist och attackerades i en park av en psykiskt sjuk man när hon var på väg till skolan. Stina avled av sina skador, 25 år gammal, och gärningsmannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.

– Mordpodden gjorde det hela till någon sorts underhållning. De som lyssnar får en deckarupplevelse som blir mer kittlande av vetskapen att det hänt på riktigt. Men de har ingen som helst aning om hur den verkligheten slår för dem som är inblandade, säger Lotta Stenback till Kulturnyheterna.

I Mordpoddens avsnitt om händelsen gås Stinas sista dag i livet igenom i detalj. Bland annat läser poddskaparna upp Stinas Facebook-chattar med vänner, hennes sms-växlingar med sin make och redogör för hela förloppet om hur hon dör. Stinas familj blev inte tillfrågad.

Fick inget svar

Mordpodden är Sveriges näst största podcast om mordfall, och till skillnad från de andra poddarna i Kulturnyheternas granskning görs den av utbildade journalister. Poddskaparna Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin skickade först ett brev till Lotta, där de informerade om att de skulle göra ett avsnitt om Stinas död.

Men de bad inte om tillstånd, och skrev även i brevet att Lotta inte behövde kontakta dem. När Lotta Stenback trots detta försökte få tag i Mordpodden för att upprätta en dialog, fick hon inget svar.

– Jag skrev till tjejerna bakom podden, och jag tror att jag ringde först. Jag ville ställa frågor kring podden och se till att allt blev rätt, eftersom jag visste att det inte gick att hindra dem. Men jag fick ingen som helst återkoppling, säger Lotta Stenback.

Istället gick avsnittet om Stina ut till Mordpoddens 114 000 lyssnare, utan dialog och mot Lottas vilja.

– Vad jag frågar mig är vad de vill uppnå, bortsett från att tjäna pengar. Att lyssnarna ska tycka synd om oss? Det skapar ju ingen debatt kring varför detta kunde inträffa, det blir en ”kioskdeckare” av det hela.

Kände inte till kritiken

Mordpodden vill inte ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna, men svarar i ett mejl att de inte kände till att Lotta Stenback försökt kontakta dem:

”Vi brukar inte svara på okända nummer, men om vi hade fått ett sms där vi fått veta avsändaren hade vi såklart ringt upp”, skriver Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin.

Poddskaparna bekräftar att de fått ett mejl från Lotta, men att innehållet inte syns när de nu går tillbaka till det.

”Vi kan ärligt talat inte svara på vad som har hänt med originalmeddelandet, men jag kan med absolut säkerhet säga att vi aldrig läst Lottas mejl. Vi har aldrig ignorerat en anhörig och kommer aldrig göra det”.

Kommer ta bort avsnittet

Mordpodden säger att de skickar brev till anhöriga inför sina avsnitt, om de bedömer att det finns ett behov av det. I majoriteten av fallen får de inget svar, men säger också att de flera gånger fört en dialog och låtit anhöriga lyssna på programmen före sändning. Poddskaparna kan däremot inte säga inför hur många avsnitt de fört en dialog med anhöriga.

”Vi har vid ett par tillfällen valt att inte lyfta ett fall då familjen varit emot det. Vi har även gjort avsnitt för att anhöriga har bett oss göra det. För oss är det oerhört viktigt att förmedla dessa händelser med respekt”.

Vad tänker ni pressetiskt om att läsa upp privata chattloggar och sms utan att prata med anhöriga om det?

”Det handlar om vad de innehåller. I det här fallet tog vi beslutet att läsa upp vissa delar som vi inte trodde skulle anses vara känslig information. Vi har inte tagit kontakt med personerna som skrivit dem, däremot har vi bytt ut deras namn”.

Efter att ha tagit del av Lotta Stenbacks kritik meddelar Amanda Karlsson och Linnéa Bohlin att de kommer ta bort avsnittet om Stina.

”Även om vi gör vårt bästa så blir det fel ibland. Då vill vi självklart be om ursäkt. Vår tanke med podden har aldrig varit att såra någon”, avslutar de.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poddgranskningen

Mer i ämnet