Kulturnyheternas genomgång visar att flera plagiat ligger kvar i Svenska Mordhistoriers avsnitt. Poddskaparen Sebastian Krantz har inte gått att nå för en kommentar (Arkivbild). Foto: Radioplay/SVt

Flera plagiat finns kvar i Svenska Mordhistorier – trots kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas tidigare granskning visade på omfattande plagiat i Svenska Mordhistorier, en av Sveriges populäraste true crime-poddar. Poddens skapare bad om ursäkt och 129 avsnitt raderades. Ett halvår senare visar en genomlyssning att flera textplagiat ligger kvar – trots kritiken.

– Vi ska titta igenom vartenda avsnitt och helt enkelt göra rätt för oss, sade poddskaparen Sebastian Krantz till Kulturnyheterna i samband med granskningen hösten 2019.

Sex månader senare märks en förändring: i många avsnitt redovisar podden numera manusförfattare och källor, och plagiaten är färre. Men när Kulturnyheterna lyssnar igenom 22 avsnitt hittar vi fortfarande direkta textplagiat från bland annat Svenska Dagbladet, Illustrerad Vetenskap och Norrbottenskuriren.

Det senaste plagiatet som Kulturnyheterna hittar finns i avsnittet Grannfejden. Det publicerades kort efter Kulturnyheternas första granskning i september, och i avsnittet läser Sebastian Krantz högt i tre minuter ur en artikel från Norrbottenskuriren från 2008.

”Det blir som att alla är hyenor”

Plagiatet har tidigare uppmärksammats av journalisten Jack Werner på Twitter, men Peter Johansson, en av artikelförfattarna, kände inte till att han blivit plagierad förrän Kulturnyheterna kontaktar honom.

– Jag tycker det är skamligt, säger han.

Peter Johansson är en av journalisterna vars arbete har plagierats i Svenska Mordhistorier. Foto: Norrbottenskuriren

Peter Johansson har inte blivit tillfrågad om hans text får användas i podden och det finns heller ingen källhänvisning till Norrbottenskuriren eller artikelförfattarna i avsnittet. Han tycker att upphovsrätten bör tas på större allvar.

– Vi dräper ju hela branschen om alla skulle stjäla av varandra. Det blir som att alla är hyenor, till slut skulle vi utrota oss själva, säger han.

Förbättring i de nyare avsnitten

I Kulturnyheternas granskning har vi gjort stickprovskontroller på tio nya och tolv gamla avsnitt av podden. I de nyare avsnitten märks en klar förbättring: källor redovisas i högre utsträckning och avsnittet med Peter Johansson är det enda nya plagiatet vi kan identifiera.

I de äldre avsnitten finns däremot flera textplagiat kvar. I Dubbelmordet i Långared förekommer långa plagiat från Svenska Dagbladet och i avsnittet om Cajsa Jonsson förekommer kortare plagiat från Norrköpings tidningar. Sammanlagt har Kulturnyheterna hittat åtta textplagiat i de granskade avsnitten. Svenska Mordhistorier har samtidigt fortsatt göra sponsor- och annonsörssamarbeten kring avsnitten med plagiat.

Samtidigt finns nu ett nytt problem: Vi hittar 56 ljudklipp som hämtats från en lång rad medier, där man i flera fall inte uppger att materialet tillhör någon annan.

Beskedet: Lägger ner

Kulturnyheterna har sökt poddens skapare Sebastian Krantz i fyra veckors tid utan resultat. Under torsdagen, efter att denna granskning publicerats, får vi ett sms.

Där skriver Sebastian Krantz att han inte känt till att plagiat funnits kvar i podden, att det funnits allvarliga kunskapsbrister om journalistik inom projektet, och att han nu bestämt sig för att sluta göra podcasts.

”Jag har beslutat att helt upphöra att verka inom podcastbranschen, och känner en djup skam över att ha varit en del av ett så pass uppenbarligen misslyckat projekt”, skriver Sebastian Krantz.

Läs hela Sebastian Krantz kommentar här.

Om granskningen

Kulturnyheternas granskning i höstas visade på omfattande plagiat i Svenska Mordhistorier och flera andra av poddskaparnas produktioner. Programledaren Sebastian Krantz bad om ursäkt, 327 avsnitt raderades och boken med samma namn som podden drogs in.

I Kulturnyheternas uppföljande granskning har vi lyssnat igenom 12 gamla och 10 nya avsnitt av Svenska Mordhistorier, för att se om podcasten förändrat sitt arbete. Vi hittar då 56 ljudklipp från bland andra Expressen TV, Aftonbladets Brottscentralen, TV3:s Efterlyst, SVT:s Uppdrag Granskning och Veckans Brott samt från dokumentärer i Sveriges Radio.

För 17 av ljudklippen uppges ingen källa överhuvudtaget. I 38 fall redovisas ett antal källor i början eller slutet av avsnittet, men varifrån ljudklippen kommer framgår inte. Endast ett ljudklipp källhänvisas i samband med att det spelas upp.

Vi har också gjort stickprovskontroller för plagiat, och där märks en förändring: I de nya avsnitten får vi bara en träff för plagiat. Samtidigt finns sju plagiat fortfarande kvar i de gamla avsnitten vi lyssnat på – avsnitt man har fortsatt att sälja nya annonsplatser och sponsorsamarbeten till.

Kulturnyheterna har varit i kontakt med flera av de medier vars material används i podden. Varken Expressen, P4 Dalarna, SVT:s Veckans Brott eller HBO Nordic har blivit tillfrågade eller informerade om att deras material används i podden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.