Svenska Victor Crone som tävlar för Estland, Isländska Hatari och Australiens artist Kate Miller-Heidke. Foto: TT

Första semifinalen klar: Här är de som går vidare

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen var det dags för Eurovisions första semifinal. Tio av de 17 bidragen tog sig efter omröstningen vidare till lördagens stora grande finale. Bland finalisterna märks bidrag som Estland med svensken Victor Crone och de favorittippade bidragen från Cypern och Australien.

Det blev en finalplats för svenska, tidigare mello-deltagaren, Victor Crone som tävlar för Estland med låten Storm. Även favorittippade länder som Cypern, Grekland och Australien knep finalplatser med sina respektive bidrag.

Bakom Cyperns bidrag med artisten Tamta och låten Replay står det svenska låtskrivargänget Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler och Kristoffer Fogelmark.

Eurovision Song Contest 2019

Fjolårets vinnare inledde

Förra årets vinnare Netta Barzilai stod för inledningsnumret med sin låt Toy.

– Jag kan inte fatta att Eurovision är i Israel. Jag har haft ett fantastiskt år, sade sångerskan från scenen innan tävlingen drog igång.

Sedan följde en semifinal i klassiskt ESC-manér innehållande en rad olika genrer, men såklart fanns de typiska balladerna och förstås ett gäng uptempolåtar med på listan. Alltihop lett av den fyrhövdade programledarskaran: Lucy Ayoub, Bar Refaeli, Assi Azar och Erez Tal.

För semifinalerna avgjordes 50 procent av rösterna av nationella jurygrupper och 50 procent av tittarna. Alla länder som deltog i första semifinalen samt Israel, Frankrike och Spanien fick rösta.

Island gick vidare

Även det kontrovesiella bidraget från Island, gruppen Hatari med låten Hatrið mun sigra tog sig vidare. Med sin omdiskuterade politiska framtoning och BDSM-techno är de ett av årets mest uppmärksammade bidrag.

Den isländska gruppen har inför festivalen varit öppet kritisk mot värdnationen Israel och har tidigare utmanat premiärminister Netanyahu på en ”isländsk wrestling-match”.

Liksom för Island gick det även bra för det tjeckiska indiepopbandet Lake Malawi och den lågmälda slovenska duon Zala Kralj & Gašper Šantl.

Här är de som gick vidare:

Cypern: Tamta – Replay

Slovenien: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Tjeckien: Lake Malawi – Friend of a friend

Vitryssland: Zena – Like it

Serbien: Nevena Božović – Kruna

Australien: Kate Miller-Heidke – Zero gravity

Island: Hatari – Hatrið mun sigra

Estland: Victor Crone – Storm

Grekland: Katerine Duska – Better love

San Marino: Serhat – Say na na na

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision Song Contest 2019

Mer i ämnet