Eurovisionarenan B&W-hallerne. Foto: TT Bild

Eurovision ska undersöka varför budgeten sprack

Uppdaterad
Publicerad

Arrangören till danska Eurovision ska själva gå till botten med varför årets festival blev så mycket dyrare än beräknat.

Köpenhamns kommun har begärt att arrangören för årets Eurovision-final i Danmark ska se över kostnaderna för festivalen och undersöka varför budgeten inte hölls. Euroivison-finalen blev närmare 27 miljoner svenska kronor dyrare än vad man tänkt. Det skriver DR.

Det borgerliga partiet Venstre ville att kommunen skulle hålla i budgetgenomgången själva. Men då en majoritet röstade emot förslaget i kommunfullmäktige, så blir det istället arrangören, produktionsbolaget Host City Köpenhamn, som ser över budgetöverdraget.

– Det är irriterande och olyckligt att en majoritet av kommunfullmäktige inte vill se en opartisk och oberoende granskning av kostnaderna kring Eurovision, säger Kristian Lütken (V) som är ledamot i kommunfullmäktige i Köpenhamn.

Dyrt med säkerhet

En översyn av budgeten visar att kostnaderna för säkerheten under Eurovision drog iväg. Den beräknade budgeten på runt 1 miljon svenska kronor skenade iväg till över 6 miljoner.  

– För att framtida arrangemang ska genomföras på en välplanerat sätt i staden och för att skattebetalarna ska få veta var deras pengar använts till så hade jag velat se en oberoende utredning av kostnaderna för Euroivison. Men tyvärr får vi inte det nu, säger Kristian Lütken från borgerliga partiet Venstre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.