Pressetiksexperten Nils Funcke är kritisk till att Bauer Medias vd Staffan Rosell står som ansvarig utgivare på radioplay.se, eftersom sajten saknar utgivarbevis. Foto: TT/Bauer Media

Falska utgivaruppgifter på radiojätten Bauer Medias playtjänst

Uppdaterad
Publicerad

Radiojätten Bauer Media och Svenska Mordhistorier-skaparna Dabozzi media redovisar falska utgivaruppgifter på sina hemsidor. Företagens respektive vd anges som ansvarig utgivare, men några utgivarbevis existerar inte – vare sig för podcasts eller sajter.

– Det undergräver hela ansvarssystemet, jag tycket det är skamligt, säger Nils Funcke, expert på pressetik.

Kulturnyheternas granskning av podcastvärlden fortsätter: Nu kan vi avslöja att både poddarnas producenter – Dabozzi media – och distributören Bauer media felaktigt uppger att en ansvarig utgivare tar juridiskt ansvar för aktörernas innehåll.

När Kulturnyheterna kontrollerar uppgifterna på företagens hemsidor mot Myndigheten för press, radio och tv visar de sig vara felaktiga. Varken Dabozzi media eller Bauer medias podcastplattform Radioplay innehar något utgivarbevis.

– Det undergräver hela ansvarssystemet, som bygger på stor frihet under ansvar. Jag tycker det är skamligt, säger Nils Funcke, expert på pressetik, som skrivit flera böcker i ämnet.

”Oetiskt på alla längder och bredder”

TV, radio och tryckta tidningar måste enligt lag ha en ansvarig utgivare – en person som är juridiskt ansvarig för innehållet i en publicering, med exklusivt ansvar för eventuella brott mot grundlagarna. Podcasts har i dagsläget inte samma skyldighet, men att registrera en ansvarig utgivare signalerar enligt Funcke att man är en seriös och ansvarstagande medieaktör. Han ser de felaktiga uppgifterna som oetiska:

– Det är kanske inget lagbrott, men direkt olämpligt. Det är oetiskt på alla längder och bredder, säger Nils Funcke.

Olyckligt misstag

Bauer media är Sveriges största privata radioaktör och når fem miljoner lyssnare genom radiokanaler som Mix Megapol och Rockklassiker. Deras podcastplattform innehåller mer än 26 000 avsnitt, och huserar flera av Sveriges mest lyssnade poddar. Att Bauer medias vd Staffan Rosell står som ansvarig utgivare på Radioplays hemsida är enligt företaget ett misstag.

”Staffan Rosell är ansvarig utgivare för våra radiostationer, oavsett vilken plattform radiosändningarna tillgängliggörs. Vi medger att det är olyckligt att det på radioplay.se kan framstå som att detta även gäller podcasts. Vi kommer att förtydliga det.”, skriver Jakob Gravestam, Group Marketing Director på Bauer Media, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Sex dagar efter vår kommunikation anges Staffan Rosell dock fortfarande, och felaktigt, som ansvarig utgivare under Bauer Medias omfattande podcastutgivning.

Sebastian Krantz, vd för Dabozzi Media som gör flera av de podcasts som förekommer i våra granskningar, säger att de inte kände till reglerna för utgivarskap.

– Det har enbart att göra med att vi inte hade någon som helst aning om att det behövdes göras en registrering. Hade vi vetat om detta hade vi självklart gjort det, säger han. 

”Synnerligen medskyldiga”

Kulturnyheternas granskning har utöver utgivarfrågan även belagt plagiat i fyra populära podcasts på Radioplay, som alla görs av Dabozzi Media. Bauer Media har i två veckors tid avböjt en intervju om detta, men Jakob Gravestam skriver i ett mejl att ansvarig utgivarfrågan inte är relevant i de fallen.

”Det handlar om ett påstått brott mot upphovsrätten, varför ansvarigt utgivarskap inte är relevant. Det är endast aktuellt vid brott mot yttrandefrihetsgrundlagen”, skriver han.

Det stämmer att en ansvarig utgivare inte är juridiskt ansvarig för plagiat, men Nils Funcke menar att även om poddskaparen Sebastian Krantz är huvudansvarig där, har Bauer Media och deras playtjänst ett medansvar. Bland annat för att de fortsatt sälja annonser, trots att de känt till flera fall av plagiat.

– De har gett ytterligare spridning till detta, och precis som Sebastian Krantz har de en ekonomisk vinning på att utnyttja andras upphovsrätt. De är synnerligen medskyldiga, säger Funcke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.