Priset till årets rock/metal delas ut vid P3 Guld 2020. Foto: Adam Ihse/TT arkiv

Färre priser när P3 Guld görs om

Uppdaterad
Publicerad

Det blir färre priser, men fler kan få dem, när P3 Guld görs om.

– Det handlar om att vi ska uppmärksamma kvalitet, inte nödvändigtvis boxa in grejer, säger Tina Mehrafzoon som leder 2023 års gala.

Men ett inlägg i P3:s sociala medier möts av artistkritik

Nio priser ska bli sex när P3 Guld är tillbaka i januari med en gala för första gången på två år eftersom fjolårets prisutdelning ställdes in på grund av pandemin.

Inför galacomebacken gör P3 om priset. Inga fler priser för årets pop, rock/metal, dans eller hiphop/r'n'b. Specialkategorierna skrotas och i stället utökas nomineringarna till hela åtta namn i de breda klasserna, som årets artist, låt och album, jämfört med fyra eller fem tidigare.

– Det som är bra med det här är att vi nominerar fler, så vi uppmärksammar fler artister per kategori även om kategorierna blir färre, säger Tina Mehfrazoon.

TT: Varför gör ni det här?

– I musikvärlden kan vi använda oss av genreindelningar och kategoriseringar, men i juryarbetet kan det ibland vara i vägen. Det handlar om att vi ska lyfta fram kvalitet, inte nödvändigtvis boxa in grejer, säger Tina Mehrafzoon.

Möttes av kritk

Beskedet att specialkategorierna tas bort möttes med kritik av rapparna tillika tidigare årets artist-vinnarna Jireel och Yasin, skriver Aftonbladet.

Jireel, som skulle ha uppträtt på galan, skriver på Instagram att han på grund av ett missvisande inlägg i en av P3:s sociala medier-kanaler trodde att endast hiphop/r'n'b-kategorin tagits bort. Han har därefter krävt att inlägget ska tas bort och förtydligas.

”Men de har vägrat ta ner bilden trots all kritik de fått och därför kommer jag att vägra spela på P3 Guld-galan nästa vecka”, skriver han.

Även Yasin tog till Instagram, där han lade upp en bild med sina P3 Guld-priser kastade i en papperskorg.

Yasin inte superaktuell

Nomineringarna till årets gala släpps den 5 december. Själva galan äger rum den 27 januari i Partille arena utanför Göteborg. Zara Larsson, Viagra Boys, Hooja och Olivia Lobato är några av artisterna som uppträder på galan.

För två år sedan kritiserades Sveriges Radio för att rapparen Yasin fick pris på P3 Guld-galan, trots att han då var åtalad och sedermera fälldes för förberedelse till kidnappning av rivalen Einár.

Men medan till exempel arrangörerna av Musikförläggarnas pris bestämde att dömda personer inte kunde belönas, vill Sveriges Radio skilja på verk och person och hänvisade till ”konstnärlig frihet”. Den policyn ligger fast, enligt Tina Mehrafzoon.

– Vi har inte ändrat någonting oavsett diskussioner som har förts. Det håller vi fast vid. Sedan vet inte jag vad som kommer att hyllas och inte hyllas. Yasin har inte varit superaktuell det senaste året, säger Tina Mehrafzoon.

Det här är rapartisten Yasin:

Fakta: Priskategorierna på P3 Guld

  • Årets artist/grupp.
  • Årets album.
  • Årets låt.
  • Guldmicken till årets liveartist.
  • Framtidens artist.
  • P3 ikon – en hyllning för en hel karriär.

P3 Guld-galan arrangeras den 27 januari i Partille, utanför Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.