• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Skådespelaren Eric Ericson, regissören Simon Kaijser och skådespelaren Dan Bratt är några av de 93 männen som undertecknat uppropet. Foto: TT

93 män i stödupprop för #tystnadtagning

Uppdaterad
Publicerad

I november undertecknade 804 kvinnliga skådespelare uppropet #tystnadtagning, med flera vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier i branschen. Nu går 93 män i film- och teatervärlden samman i ett stödupprop där de lovar att stå upp mot sexism och trakasserier, och jobba för en jämställd bransch.

”Genom detta stödupprop enas vi skådespelande, filmarbetande och scenarbetande män om att stå upp för de kollegor som ofredas, trakasseras eller mobbas på våra arbetsplatser”.

Så skriver 93 män i teater och filmbranschen i stöduppropet, som publicerades av Svenska Dagbladet under torsdagen. Bland de undertecknande finns bland andra skådespelarna Dan Bratt och Eric Ericson och regissören Simon Kaijser. Männen skriver att män i branschen ”måste göra upp med förlegade ideal” och ”ett förödande strutsbeteende”.

Lovar att stå upp mot sexism

”Vi är många som vill jobba för en helt jämställd och trygg filmindustri och teaterbransch. Låt oss se till att den nya ordningen blir fri från förtryck i alla dess former”, avslutar de sin gemensamma text.

Film- och teatermännen lovar att agera och stötta när vittnesmål om sexism eller rasism förekommer på deras arbetsplatser, och skriver att branschen aldrig mer kan återgå till ”business as usual” efter #metoo-uppropen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppropet Tystnad tagning

Mer i ämnet