Scen ur filmen ”Hokus pokus Alfons Åberg”. Foto: Nordisk film

Alfons Åberg får egen röst

Publicerad

För första gången får barnboksfiguren en egen stämma.

I oktober kunde Kulturnyheterna rapportera att Gunilla Bergströms klassiska barnboksfigur Alfons Åberg ska figurera i sin första animerade långfilm, med titeln ”Hokus pokus Alfons Åberg”.

Speciellt med den norsk-svenska produktionen är att Alfons kommer att få en egen röst. Tidigare har Björn Gustafsons berättarröst stått för replikerna.

Den som får hedersuppdraget att röstsätta Alfons Åberg heter Markus Engdahl. Alfons pappa spelas av Gustaf Hammarsten (känd från ”Tillsammans” & ”Tjuvarnas jul”) och Alfons kompis Milla görs av Sofia Wendt.

Musik av Timbuktu

Musikern och radioprofilen Timbuktu har skrivit en låt till filmen, som han titulerar ”Inte stor nog”. Premiären är planerad till augusti.

Gunilla Bergström gav ut sin första bok om Alfons Åberg för 40 år sedan. Sedan dess har hon skrivit 24 böcker om den tecknade pojken och hans liv.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.