Christian Andrén Foto: TT

Christian Andrén: Jag kunde inget om boule innan

Uppdaterad
Publicerad

Det gick bra för Jätten får man säga. Johannes Nyholms långfilmsdebut blev bästa film och prisades även för bästa manus.

– Det känns strålande det här. När de skulle avslöja vem som skulle få pris för bästa film tänkte jag att det skulle kunna bli vi, men jag vågade knappt hoppas. Men samtidigt tänkte jag på all bra kritik filmen fått och att det kunde bli Jätten ändå, säger han till Kulturnyheterna.

Jätten är Johannes Nyholms första långfilm och det är en sorglig historia om Rickard, en ung man med autism som längtar efter sin mamma som lämnat honom. Hans stora passion är boule, och han är övertygad om att hans mamma kommer tillbaka om han vinner det stora mästerskapet i Köpenhamn.

Guldbaggen 2017

”Hoppas på fler filmroller”

Nyholms historier bubblar av en sorts tragikomisk galghumor. Men istället för att skildra social misär på det diskbänksrealistiska viset hittar han värme och vänskap även där livet ser riktigt hopplöst ut.

– Jag kunde ingenting om boule innan, säger Christian Andrén, nu kan jag desto mer.

Det är hans första skådespelarjobb, men han hoppas på fler filmroller i framtiden.

– Ja, det här är verkligen någonting jag vill hålla på med, så jag hoppas på fler erbjudanden. Men ikväll ska jag bara fira med gänget, alla kollegorna från filmen.

Prisbelönta kortfilmer

Johannes Nyholm har tidigare gjort de prisbelönta kortfilmerna Dockpojken och Las Palmas. Hans egensinniga bildspråk låter tittaren kliva in i en helt annan värld.

I Las Palmas från 2011 (som fick en Guldbagge för bästa kortfilm) lät han sin då ettåriga dotter spela en medelålders kvinna på riktig urartar-charter på Gran Canaria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen 2017

Mer i ämnet