Nu är det fest. Igen. Foto: SF

”Den store Gatsby”

Idag invigs filmfestivalen i Cannes. Fredrik Sahlin har sett invigningsfilmen ”Den store Gatsby”, där regissören Baz Luhrmann nästan gör parodi på sig själv.

Det här är inte en film. Det är ett karnevalståg.

Baz Luhrmann gillar när det sprakar, gnistrar och låter. Här gör han nästan parodi på sig själv. Och nog baxnar man, visst är det kul att se honom och hans team leka upp en biljon kronor. Men bara en stund, fascinationen avtar. Det gör dock inte extravagansen som sköljer ända in i eftertexterna.
Mest irriterande är de ständiga och ofta opåkallade digitala ”kameraåkningar” som ska få oss att hissna bakom 3D-brillorna. Tekniken blir för tydlig.

Bilderna är i evig rörelse, det svoschas och svischas i en storm av estetiska överdrifter. Ett klipp har bästföredatum på en sekund. Visst, det mojnar ibland såklart, men bara tillfälligt.
Det sägs att produktionen försenades något eftersom regissören var tvungen att åka till sjukhus och sy tre stygn. Han hade fått en kamerakran i huvudet. Kanske någon däruppe försökte säga honom något..

Så sitter man där med vindrufsigt hår, och undrar vad det var som hände. Fanns det en berättelse där någonstans? Jo, just det, ja – den där klassikern från 1925 om uppkomlingen Gatsby som ordnar stora, gigantiska!, fester för att locka till sig sin svunna kärlek Daisy – om omöjlig kärlek och om en tragisk klassresenär.

Romanen lever mycket på den melankoli som ryms mellan raderna på en rak och förhållandevis enkel historia, men Baz Luhrman tar sig aldrig in i det utrymmet. Leo DiCaprio, Carey Mulligan och Tobey Maguire är alla goda aktörer men här blir de bara en del av rekvisitan.

Den litterära förlagan har fått dukliv tre gånger förut men utan större framgång (även om mitt ”original” från 1974 med Robert Redford, ger lite nostalgiska vibrationer), så den ystre australiensaren hade öppet mål men… nä, Luhrmann verkar ärligt talat inte speciellt intresserad av Fitzgeralds fiktion.
Han står hellre i ett hörn och ropar i megafonen: Mer! mer! mer!

Men han är onekligen en besjälad cirkusdirektör. Han har gett oss många glada stunder. Normer är till för att brytas och det gör Luhrmann, även om det bara gäller estetiska sådana.

Han gillar att ge klassikerna ”the Luhrmann treatment”. Han hottade förtjänstfullt upp ”Romeo och Julia” och gav hipp hetta åt omoralens gamla tempel i ”Moulin Rouge” och här låter han sina rollfigurer dansa till nutida hittar av exempelvis Jay-Z och Amy Winehouse – det är lite udda och kul.
Det gör dock ingen film.

Men så är detta i och för sig inte en film. Det är ett karnevalståg.

”Den store Gatsby”

Visa

Betyg: 2

Regi: Baz Luhrmann

Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire m fl

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet