Eva Hamilton, ordförande för Film- och TV-producenterna. Foto: TT

Filmbransch välkomnar dom – men efterfrågar lagskärpning

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en fällande dom i dagens mål mot streamingsajten Swefilmer. Och samtidigt som domen välkomnas av Eva Hamilton, ordförande för Film-och TV-producenterna, efterfrågar hon en skärpning av upphovsrättslagstiftningen såväl som ett större ansvarstagande från andra aktörer.

– I nästa steg måste teleoperatörerna ta sitt ansvar, säger hon till Kulturnyheterna.

Tingsrätten i Varberg dömde i dag en 26-årig man, bosatt i Tyskland, till tre års fängelse medan en 23-åring fick villkorligt straff och samhällstjänst – detta efter att ha gjort minst 1.400 upphovsrättskyddade filmer tillgängliga via tjänsten Swefilmer utan att upphovsrättsinnehavarna har fått betalt.

Läs mer: Döms till fängelse för Swefilmer

Dagens dom välkomnas av Eva Hamilton, ordförande för branschorganisationen Film- och TV-producenterna, som dock understryker att även marknadens teleoperatörer måste agera för att streamingsajter som Swefilmer ska kunna stoppas.

– Nu är den straffrättsliga delen avklarad och vi börjar få en effektivare lagstiftning på området. Men i nästa steg måste även teleoperatörerna ta sitt ansvar, säger hon till Kulturnyheterna.

”Pengar tas från skyddslösa filmbolag”

Enligt Eva Hamilton är det också tydligt att Swefilmer endast drivits i rent vinstsyfte – och att förtjänsten tillfallit de i dag dömda männen istället för upphovsmakarna.

– Det här är inga grabbar som av ideologiska skäl har kört den här sajten – de har velat tjäna pengar. Och de pengarna tas från de små skyddslösa filmbolagen.

Att straffet för den 26-årige mannen blev fängelse i dagens rättegång har sin förklaring i att det här även handlade om penningtvätt – detta då så kallat grovt upphovsrättsbrott ännu inte finns som begrepp inom svensk lag, enligt Eva Hamilton.

– Vad gäller straffen kan man i den Tysklandsboende mannens fall konstatera att det inte var brott mot upphovsrättslagen som gav det relativt hårda straffet – det var istället penningtvätt som låg bakom. I Storbritannien hade samma brott kunnat ge upp till 10 års fängelse, där handlar det om grovt upphovsrättsbrott. I Sverige pågår en utredning kring ett införande av rubriceringen grovt upphovsrättsbrott, än så länge finns ingen sådan.

”Döms även för penningtvätt”

Även advokat Henrik Pontén, som i målet företrädde Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, säger att dagens dom var viktig, men poängterar även han att fängelsestraffet mot 26-åringen inte bara omfattade brott mot upphovsrätten.

– Det är ett steg framåt för rättighetsinnehavarna, men straffvärdet ligger till stor del i följdbrottsligheten eftersom det är ett sammanvägt straff och mannen även döms för penningtvätt.

Och enligt Henrik Pontén är det heller inte troligt att dagens dom kommer att få särskilt långtgående konsekvenser.

– Sådana här sajter dyker upp hela tiden – de tjänar så mycket pengar. Men det är bara att behandla som all annan brottslighet och fortsätta med rättegångarna. Sedan måste man också modernisera upphovsrättslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.