Filmfest för nobelfantasten

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det dags för den årliga Nobelfesten, men är du trött på att höra analyser av långklänningar och se kungligheter tugga i sig en trerättersmiddag så finns det annan Nobelrelaterad kultur att dyka ner i – Kulturnyheterna guidar dig genom filmdjungeln.

Nobelpriset delas ut till de skarpaste forskarhjärnorna och de envisaste fredskämparnam, så det är inte konstigt att det gömmer sig livsöden värda att dyka ner i bakom de skinande guldmedaljerna. Här är fem porträtt på några av vinnarna:  

A Beautiful Mind (2001)

Nobel 2014

John Nash är matematikern som fick Nobelpris i ekonomi 1994. Han diagnostiserades med paranoid schizofreni på 60-talet kort efter att han gifte sig. Filmen skildrar hans och familjens kamp mot sjukdomen.

Madame Curie (1943)

Marie Curie var den franska forskaren som blev första kvinna att få Nobelpriset. Hon upptäckte både radioaktivitet (vilket resulterade i hennes första Nobelpris) och de två grundämnena radium och polonium (vilket hon fick sitt andra Nobelpris för). Det här är filmen om henne, och hennes man.

The Lady (2011)

Filmen handlar om frihetskämpen Aung San Suu Kyi och om hur hon blev symbolen för den demokratiska rörelsen i Burma. Hon fick Nobels fredspris 1991.

Goodbye Bafana (2007)

Nelson Mandelas kamp mot apartheid i Sydafrika har väl knappast undgått någon. Filmen skildrar hans tid i fängelse och hur hans kamp påverkade en av fångvaktarna som börjde tvivla på de vitas överlägsenhet.

Kundun (1997)

Den nuvarande Dalai Lama utropades till Tibes ledare vid 15 års ålder, kort därefter ockuperade Kina landet. 1989 fick han Nobels fredspris. Filmen handlar om hans uppväxt.

Fem filmer baserade på litteraturprisvinnares verk

Är det inte personligheterna bakom prisen som lockar dig – utan bara en härlig film att sjunka ner i soffan till? Då kan du istället fördjupa dig i filmatiseringar av Nobelpristagares verk. Här är listan på filmatiseringar av de senaste årens litteraturpristagare:

2013 Alice Munroe ”Away from her” (2006)

Filmatisering av novellen ”A bear came over the mountain” om ett par där den ene drabbas av Alzheimers.

2012 Mo Yan ”Det röda fältet” (1987)

Filmatisering av bok med samma namn som följer en familj i tre generationer – först som destilleriägare som tillverkar durrabrännvin och senare i motståndsrörelsen under andra sino-japanska kriget.

2010 Mario Vargas Llosa ”La ciudad y los perros” (1985)

Baserad på hans första roman som utspelas på militärläroverket ”Leoncio Prado” i Lima och kretsar kring några av eleverna där.

2009 Herta Müller ”Vulpe –vânator” (1993)

En rumänsk film som baseras på romanen ”Redan då var räven jägare” av Müller, som handlar om livet under forna diktatorn Ceaușescu.

2008 Jean-Marie G. Le Clezio ”Mondo” (1995)

Baseras på en av författarens noveller och regisseras av Tony Gatlif. Handlar om en romsk pojke som går runt på gatorna i Nice och söker efter en familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobel 2014

Mer i ämnet