Renässanskvinnan Radha Blank. Foto: Netflix

Filmrecension: The forty year old version – en hiphopfantasi

Uppdaterad
Publicerad

Multitalangen Radha Blank har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i en film om en pjäsförfattare på dekis i New York. Kaxigt och flabbvänligt, tycker Kulturnyheternas filmkritiker Kristoffer Viita.

Oavsett om det är Eat, pray, love eller Dirty grandpa brukar filmer om ovärdigt åldrande vara lika konstnärliga som ett slitet pappaskämt. The forty year old version är skönt nog ett flabbvänligt undantag.

Multitalangen Radha Blank har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen som Radha, en pjäsförfattare på dekis i New York. Hon är snart 40 år och har aldrig haft sitt stora genombrott.

Filmrecensioner

För att skrapa ihop pengar till hyran undervisar hon uppkäftiga high school-elever som hon ”antingen kommer att mörda eller knulla” om hon inte kommer därifrån. Det senare utgör störst risk, då flera av hennes elever konstant raggar på henne.

Ett karriärstillfälle dyker upp, men det innebär att sälja ut. En väletablerad teaterproducent vill att Radha skriver manus för en Broadwaypjäs om gentrifieringen i Harlem. Haken är att hon tvingas kompromissa med sin vision och måste skriva in vita, sojamjölkdrickande ekohipsters i manuset. Samma målgrupp som med sin existens gör att huspriserna i Harlem ständigt höjs. Men de behöver representeras om de faktiskt ska köpa biljetter.

Desillusionerad av pjäsen bestämmer sig Radha för att plocka upp sitt rappande som legat på is sedan skoltiden. Inte den lättaste i en macho- och ungdomsdominerad kultur, men The forty year old version gör inte en superstor grej av underdog-narrativet. Radha brottas mer med sin självbild än rent förtryck.

Rappandet leder till några lyteskomiska gapskratt. Exempelvis då Radha – under sitt nya rap-alias RadhaMUSPrime – röker en blunt med marijuana innan en spelning, glömmer bort alla sina texter och bara stammar ”yo”. ”De kallade dig frozen yoghurt Miss B”, säger hennes elever efteråt.

The forty year old version hyser en lika kaxig som underhållande uppsättning älskvärda New York-original (rapparen Young MA gör exempelvis en rolig cameo). Blanks comeback-mot-alla-odds är kanske en ”medveten” hiphop-fantasi, men ännu mer en smart satir över det rådande kulturella klimatet, där svarta röster välkomnas till finsalongerna så länge de levererar traumatiska berättelser som kittlar en nerv av vit skuld.

Så småningom utvecklas filmen i en romantisk riktning när Radha och hennes unge producent trasslar in sig i varandra. En både smärtsam och trovärdig affär som hade varit svår att tänka sig i en annan regissörs händer. Det här är precis den sortens innehåll vi behöver just nu.

Premiär på Netflix 9 oktober

The forty year old version

Betyg: 4

Regi & manus: Radha Blank

I rollerna: Radha Blank, Imani Lewis, Peter Kim m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet