Keir O'Donnell och Eric Bana i The dry. Foto: Lucky dogs

Filmrecension: Torr mordhistoria på den australiska landsbygden i The dry

Publicerad

Ingen katastrof bara banalt och så icke suggestivt att man famlar efter något, vad som helst, att investera lite känslor i. Fredrik Sahlin imponeras inte av en thriller som är lika lättlöst som ett fredagskryss.

Australiens bonnaland. Den evighetslånga torkan tär på fält, åker och folk. Ger upphov till plötsligt uppflammande bränder som ödelägger allt i sin väg: Onekligen en spännande fond med dagsaktuell klimatkris i bakfickan. Skulle det kunna vara i alla fall. Men det utvinns ingen egentlig dramatik av den premiss som ändå anses så essentiell för filmen att den får trona i titeln. Nog pratas det initialt om torkan, och här och där märker vi att det är ont om vatten men annars… njä.
Men uppgörelsen där ute på den knastertorra stäppen då, där mördaren hotar att släppa en tändare så att hela byn (!) ska brinna upp? Njä… Krystat och – visar det sig – osant.

Klichéerna står däremot på kö för att bockas av. En liten stad med stora hemligheter, en hemvändare som tvingas möta gamla synder, homofoba och inskränkta bybor som hatar sig fram i livet, ett gammalt brott som visar sig ha bäring även idag, och så vidare.

Ändå är den här adaptionen av en bästsäljande bok av Jane Harper ingen katastrof, verkligen inte, det är bara alltför banalt och icke suggestivt för att engagera; för att man ska bry sig speciellt mycket om vad som sker där på duken.

Före detta Hulken-tolkaren Eric Bana – som gör huvudrollen som den federala polisen som kommer hem från Sydney för att ta hand om ett lokalt mord – har visserligen ett slags självklar närvaro men rollen är även den så nedspelad och odynamisk att man till slut famlar efter något, vad som helst, att investera lite känslor i. Men kanske den där underlige inflyttade typen, då? Han som ser ut att ha smitit från ett avsnitt av Flight of the concords... men allt talar ju i och för sig för att det är han som är mördaren så… njä.

Who-dunnit-genren appellerar alltid på ett korsords-fan som undertecknad, och det är en hederssak att sitta kvar tills allt är löst, men The dry är tyvärr lättlöst som ett fredagskryss.  
Sålunda en helt okej deckare från en by i radioskugga – för den som aldrig sett en sådan förut och vill börja med något enkelt. Vi andra kan hellre se om mycket mer avancerade alster av samma sort, som Mare of Easttown, Sharp objects, Top of the lake och alla de andra.

Betyg: 2
Regi: Robert Connolly
Manus: Harry Cripps
I rollerna: Eric Bana, Genevieve O'Reilly, Keir O'Donnell m fl
Biopremiär 3 september

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet