Vår tid är nu är en av produktionerna som är knutna till Film i väst. Foto: Johan Paulin/TT

Göteborgs stad vill slopa stödet till Film i väst

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs kommun vill stoppa sitt finansiella stöd till filmfonden Film i väst, rapporterar Kulturnytt i Sveriges Radio. Går förslaget igenom handlar det om miljontals kronor som filmfonden går miste om.

Film i väst är ett en regional filmfond och finansiär av film- och tv-drama, som har haft ett finger med i spelet i bland annat Vår tid är nu. Nu vill Kulturnämnden i Göteborg dra tillbaka sitt ekonomiska stöd till fonden, rapporterar SR Kulturnytt. Det handlar om 4,5 miljoner kronor, vilket är ungefär den summa som Film i Väst lägger in i en långfilm.

Kulturnämnden vill dra in pengarna från och med nästa år och anledningen till detta ska vara att det saknas information om vad pengarna går till. Det säger det socialdemokratiska kommunalrådet Mariya Voyvodova till SR Kulturnytt.

– Vi drar inte ner några pengar men vi ska se till att de går till filmbranschen här i Göteborg. För ganska många aktörer som behöver de pengarna, säger hon.

Kan leda till färre inspelningar

Göteborgs kommun har sedan 2014 satsat på att utveckla den lokala filmproduktionen och Film i väst har det senaste året deltagit i finansieringen av 18 film- och tv-produktioner. Det har lett till att en stor del av film- och tv-produktionen på västkusten är förlagd till just Göteborg.

Mikael Fellenius är vd för Film i väst och tror att kommunens förslag om neddragningar kan leda till färre inspelningar i Göteborg. Han säger också att man har varit tydlig med informationen till kommunen.

– Vi har under alla de här åren försett Göteborg med, som senast nu, över 200 sidor material. Och där framkommer med all tydlighet hur mycket som går till Göteborg och inom vilka områden, säger Mikael Fellenius till SR Kulturnytt.

Under onsdagen väntas Kulturnämndens förslag godkännas av kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.