Regissör Hirokazu Kore-Eda tar emot Guldpalmen för filmen Shoplifters i Cannes. Foto: TT

Shoplifters av Hirokazu Kore-Eda vinnare av Guldpalmen 2018

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen avslutades årets upplaga av filmfestivalen i Cannes med en prisceremoni där Shoplifters Hirokazu Kore-Eda kammade hem Guldpalmen.

I årets upplaga av filmfesten på den franska Rivieran tävlade 21 filmer om den åtråvärda Guldpalmen. I snacket inför kvällens gala är det många experter som har beskrivit det som ett starkt år för filmfestivalen och att det var en väldigt öppen tävling ända in i slutet.

Juryn med Cate Blanchett i spetsen som juryns ordförande hade det prestigefulla uppdraget att dela ut Guldpalmen som i år gick till Shoplifters av den japanske regissören Hirokazu Kore-Eda.

– Det var ingen blodsutgjutelse. Besluten togs respektfullt men det var svårt att komma överens för det var ett starkt år, berättar juryns ordförande Cate Blanchett under en presskonferens efter galan:

– Det var ett väldigt svårt beslut men Shoplifters var en fenomenalfilm. Vi valde en film som verkligen berörde oss.

Regissör Hirokazu Kore-Eda och skådespelarna Kirin Kiki, Jyo Kairi, Lily Franky, Miyu Sasaki, Sakura Ando och Mayu Matsuoka på plats i Cannes. Foto: TT

Speglar ett samhällsproblem i Japan

Den japanske regissören Hirokazu Kore-Eda vann Juryns pris på filmfestivalen i Cannes 2013 för familjedramat Sådan fader, sådan son. På svenska biografer rullar just nu hans melankoliska skildring av det japanska rättssystemet Tredje mordet.

– En stillsam och välbalanserad filmskapare som nästan alltid grundar sina historier i familjen, som berättar om knepiga relationer med små bokstäver men med stor människokännedom, säger Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

Men till Cannes kom han med Shoplifters som handlar om en familj som på grund av en svår ekonomisk situation tvingas snatta för att få mat på bordet. En dag hittar de ett litet barn på gatan som de bestämmer sig för att ta hand om och familjedynamiken sätts i rubbning.

– Han är ingen av mina stora favoriter men onekligen en begåvad filmberättare. Mer än så, en av Japans största filmmakare, som också blivit något av en stamgäst i festivalens tävlingssektion, i många år, så det var väl rimligt att han till slut fick vinna, säger Fredrik Sahlin.

Pawlikowski prisas för regin i Cold war

Priset för Bästa regi gick till den polska regissören Pawel Pawlikowski för hans insats i Cold war, en kärlekshistoria om ett passionerat omaka par som utspelar sig i Polen, Berlin, Jugoslavien och Paris under 1950-talet med Kalla kriget som fond. 

Priset Bästa kvinnliga skådespelare gick till Samal Yeslyamova för hennes insats i Ayka. Där spelar hon titelrollen, unga, gravida Ayka som kommer från Kirgizistan men bor och jobbar svart i Moskva. Efter förlossningen lämnar hon sin son på sjukhuset. Men hennes modersinstinkter överrumplar henne och hon startar ett desperat sökande efter sitt övergivna barn.

Och priset för Bästa manliga skådespelare gick till Marcello Donte som spelar en timid hundägare i en ödslig italiensk förort i filmen Dogman.

Guldpalmen (första pris): Shoplifters (Hirokazu Kore-Eda)

Juryns stora pris (andra pris): BlacKkKlansman (Spike Lee)

Juryns pris (tredje pris): Capharnaüm (Nadine Labaki)

Juryns speciella omnämnande: The image book (Jean-Luc Godard)

Bästa regi: Pawel Pawlikowski (Cold War)

Bästa manliga skådespelare: Marcello Donte (Dogman)

Bästa kvinnliga skådespelare: Samal Yeslyamova (Ayka)

Bästa manus: Alice Rohrwacher (Happy as Lazzaro) och Nader Saeivar (Three faces)

Guldpalmen Bästa foto: Girl (Lukas Dhont)

Guldpalmen Bästa kortfilm: All these creatures (Charles Williams)

Juryns speciella omnämnande – kortfilm: Yan bian shao nian (Wei Shujun)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmfestivalen i Cannes

Mer i ämnet