Foto: TT

Kenyansk film visas i Cannes – men förbjuds i hemlandet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin deltar en kenyansk film under filmfestivalen i Cannes. Men i hemlandet är filmen förbjuden, då myndigheterna anser att den skildrar homosexualitet på ett sätt som strider mot kenyansk lagstiftning och kultur.

Rafiki av den kenyanska regissören Wanuri Kahiu har världspremär under filmfestivalen i Cannes, som inleds 8 maj. Det är första gången som en kenyansk film deltar i festivalen i den prestigefyllda sektionen Un Certain Regard.

Men Rafiki, som kretsar kring kärleken mellan två tonårstjejer, får inte visas i hemlandet efter ett beslut av de kenyanska myndigheterna, enligt Variety. Enligt Ezekiel Mutua, chef för censurmyndigheten, ”skildrar filmen homosexualitet på ett sätt som strider mot såväl den kenyanska lagstiftningen som mot landets kulur.”

Filmfestivalen i Cannes 2018

I en kommentar till det kenyanska tv-bolaget KTN efter beslutet sa Wanuri Kahiu att hon var ”otroligt besviken”.

– Tyvärr har vår film censurerats i Kenya då den kretsar kring ämnen som landets censurmyndighet kännner sig obekväma med, Men jag är övertygad om att en vuxen kenyansk publik är tillräckligt mogen och omdömesgill för att kunna se filmen och diskutera den, sa hon.

Sträng lagstiftning

Rafiki är baserad på novellen Jambula Tree av den ugandiska författaren Monica Arac de Nyeko, som vann det prestigefyllda afrikanska litteraturpriset Caine Prize 2007.

Kenya har en mycket sträng lagstiftning som förbjuder homosexualitet, men kenyanska HBTQ-aktivister har den senaste tiden utmanat förbudet.

Landets filmmyndighet förbjöd 2017 den andra säsongen av tv-serien Andi Mack, som produceras av Disney Channel, från att visas efter att det framkommit att serien skulle innehålla en homosexuell huvudkaraktär.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet