Foto: SF film

”Måste gitt”-skaparna inväntar en backlash

Filmåret 2017 har börjat med besked, och en av de mest hyllade nytillskotten är lågbudgetfilmen ”Måste gitt”. Skildringen av en kulturkrock mellan smågangsters i förorten och kultureliten i innerstaden har blivit filmvårens första stora snackis. Kulturnyheterna har träffat filmskaparna Ivica Zubak och Can Demirtas.

”En film som spelar på fördomar men där filmskaparna ändå lyckas framställa guld”. Så beskrev Kulturnyheternas kritiker Sofia Olsson ”Måste gitt” i sin recension förra veckan, och delade ut en fyra. Vi åkte till Jordbro, där filmen utspelar sig, för att träffa upphovsmännen och ta reda på vad som är deras hemlighet.

”Måste gitt” betyder måste dra och är en skildring av en smågangsters vardag i Jordbro utanför Stockholm. Huvudpersonen Metin har drömmar och för dagbok, men håller sina poetiska iakttagelser hemliga för omvärlden. Metin spelas av Can Demirtas som också skrivit manus tillsammans med filmens regissör.

– Alla människor har lite Metin i sig. Dels det här dumma, men också att man drömmer sig bort. Det spelar ingen roll om du bor i förorten, på Östermalm, eller i Lappland: Man vill alltid något annat, säger Can Demirtas.

Omfamnar stereotyper

Metins anteckningar hamnar i händerna på en cynisk förläggare med näsa för autentiska berättelser. Det blir en monumental kollision mellan förort och innerstad, där klicheerna dras till sitt yttersta. För det är det filmmakarna själva menar att de har gjort.

– Tar man stereotypen på allvar och berättar den utan att välja sida, så får du en sann bild. Stereotyper kommer någonstans ifrån. Ger man sig inte och står för sin sak, så blir det en sann story. Särskilt när det berättas av oss som kommer inifrån, säger regissören Ivica Zubak.

– När vi skrev det här var vi noga med att inte överdriva någon, inte trycka ner någon, inte gör något bara för att det ser coolt ut. Vi gjorde den som vår verklighet ser ut, Can Demirtas.

Inväntar en backlash

Zubak och Demirtas är redan igång med nästa film. Det blir ingen uppföljare, utan något helt annat. 

– Vi gör en actionkomedi som är riktigt skruvad. Kultureliten älskar oss nu men när de ser vår nästa film kommer de bara säga ”STICK!”, säger en skrattande Ivica Zubak.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer