Matias Varela spelar fotojournalisten Johan Persson i kommande långfilm Foto: Marcus Ericsson/TT

Matias Varela om 438 dagar: Den mest värdiga filmen jag har gjort i min karriär

Uppdaterad
Publicerad

Under maj drog filmatiseringen av reportageboken 438 dagar, som ska skildra Johan Perssons och Martin Schibbyes 438 långa dagar vistelse i fångenskap i Etiopien, igång. Matias Varela spelar Johan Persson och Gustav Skarsgård gör rollen som Martin Schibbye. Kulturnyheterna träffade en av skådespelarna för ett samtal om frihet och att drivas av viljan att förändra.

Under en reportageresa i den konfliktdrabbade Ogadenregionen i Etiopien fängslades och dömdes de svenska journalisterna Martin Schibbye till elva års fängelse för terrorism. Målet med resan var att undersöka hur oljeföretagens framfart drabbade befolkningen i den stängda regionen, som gränsar till Somalia. 

Spelfilmen 438 dagar är baserad på reportageboken med samma namn och är regisserad av Jesper Ganslandt, som har tidigare succéerna Farväl Falkenberg och Apan i bagaget. För manus står Peter Birro, som ligger bakom manus till bland annat Upp till kamp och Monica Z.

Bokens kärna handlar om det fria ordet och vad som händer med människan när hon blir i fråntagen sin frihet. Filmen väntas ha premiär hösten 2019. 

Se intervjun med Matias Varela i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.