Filip Berg på plats i Cannes. Foto: Privat

Ove-Filip om drömrollen: ”Jag vill spela Bondskurk”

Uppdaterad
Publicerad

Filip Berg slog igenom i ”Hip hip hora” 2007 och har spelat i en rad svenska filmer och tv-serier. Med rollen som den unge Ove i ”En man som heter Ove” för två år sedan står han nu på tröskeln till en internationell karriär.

Cannes. Det är varmt. Jag får en pratstund Filip Berg på Skandinaviska terassen på Croisetten innan han måste skynda sig till en provfilmning.

– Det blir en hel del nu för tiden. Ändå är ju det här helt fantastiskt. Rivieran! Det känns som att var på semester.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Han är på filmfestivalen i Cannes med utmärkelsen årets Rising star från Stockholm filmfestival i bagaget. Och så spelade han ju också rollen som den unga ovresiga Ove.

Fantastisk resa med Ove

– Overesan har varit fantastisk. Först alla Guldbaggar, sen att den blev det svenska Oscarsbidraget, och sen blev den short-listed och till slut blev den nominerad.

– I vanliga fall jobbar man med en film intensivt ett tag och sen släpper man den när man är klar, men med Ove så blev vi påminda om den med jämna mellanrum i två år.

Filip Berg var med i Los Angeles under veckorna innan och efter Oscarsgalan. Och det var förstås till hjälp i jakten på provspelningar, att vara i stan med en Oscarsfilm. Han hann med många auditions i drömfabriken men har inte landat sin första internationella roll än.

Han berättar att agenturerna i USA verkar vara oroliga för att missa nästa stora grej. Att ingen vill vara den som missar någon bra. Han tror också att de svenska Hollywood-framgångarna de senaste åren påverkat rollsättarna på andra sidan Atlanten.

Svenska Hollywoodframgångar

– Jag tror det beror på en kombination av att de gillar vår stil och att vi alla svenskar, Skarsgård, Vikander och Ferguson till exempel, kommer från svenska filminspelningar och är vana vid att allt går rätt friktionsfritt.

– Så när man kommer till USA och spelar in film och liksom är samarbetsvillig, då tror jag de tycker det är svinhärligt.

Lite mindre divalater?

– Ja, alltså nu gissar jag lite, men jag tror att svenska skådisar och även regissörer har ett ganska gott rykte där borta för att det inte blir några extraproblem med filmerna de gör.

Du är på tröskeln till en internationell karriär. Gillar du att vara där?

– Det gör jag faktiskt. Jag gillar att jobba.

Vill bli Bondskurk

På frågan om vad som är Filip Bergs drömprojekt, skrattar han till lite.

– Jag har sagt det här till folk några gånger, halvt på skämt, men man ska sikta högt. Bondskurk. Jag vill vara Bondskurk. Men framförallt vill jag inte bli arbetslös.

LÄS MER: VR-projekt i Cannes – ett lånfinger mot Trumps mur

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2017

Mer i ämnet