Stellan Skarsgård och Terry Gilliam. Foto: TT

Premiär av otursförföljd Don Quijote-film uppskjuten – igen

Uppdaterad
Publicerad
Under 20 års tid har Terry Gilliam ägnat sig åt sitt evighetslånga filmprojekt kring Don Quijote. I vår skulle filmen ha premiär – men ett rättighetsbråk mellan regissören och en tidigare producent har stoppat projektet.
– Jag har inte hört något om det, men vilken jävla otur han har Gilliam, säger Stellan Skarsgård som också är med i filmen.

Den amerikanske regissören Terry Gilliams projekt kring Don Quijote har bytt titel och skådespelare ett antal gånger, genererat enorma mängder artiklar och överhuvudtaget råkat ut för så många olyckor att Keith Fulton och Louis Pepe 2002 gjorde dokumentären Lost in La Mancha kring det kaosartade projektet.

Terry Gilliam har de senaste decennierna gjort så många misslyckade försök att få projektet i hamn att filmen blivit ett legendariskt misslyckande.

Men det senaste försöket, annonserat i Cannes 2016 med med Johathan Pryce och Adam Driver i de större rollerna, gick hela vägen. Filmen är klar och premiären var tänkt nu i vår.

Men oturen verkar inte ha något slut när det kommer till Gilliams film om Don Quijote.

Ett uppblossande bråk kring rättigheterna mellan den tidigare producenten Paulo Branco och Gilliam har lett till att premiären än en gång har skjutits upp på obestämd framtid, enligt France Inter.

– Jag har inte hört något om det, men vilken jävla otur han har Gilliam, säger Stellan Skarsgård som också är med i filmen, till Kulturnyheterna.

Han spelar en mindre roll, i de delar av berättelsen som utspelar sig i nutid.

– Jag spelar Adam Drivers chef på en stor reklambyrå. Man kan säga att jag är som ett konstant hot.

Rättighetsbråk stoppar premiär

Under tisdagen beslutade en domstol i Paris att meddela dom i tvisten mellan den karismatiske Branco och Gilliam först 15 juni, vilket innebär att filmen med största sannolikhet inte kommer att kunna tävla i filmfestivalen i Cannes i maj.

Det aktuella bråket gäller det avtal som Paulo Branco och Terry Gilliam ska ha slutit 2016, där Branco i utbyte mot rättigheterna till filmen lovat att hitta finansiärer till projektet. Gilliam skulle å sin sida få full konstnärlig kontroll över filmen.

Men enligt Paulo Branco fick äventyret ett brutalt slut då han, efter att inte ha lyckats hitta några finansiärer, i augusti 2016 meddelat Gilliam att han tänkte avbryta inspelningen om regissören inte gav honom de fulla rättigheterna till filmen.

Detta då producenten, enligt ett mejl som skickades till Terry Gilliam, ”inte vill vara ansvarig för ytterligare en enorm katastrof – det vill säga en Lost in la Mancha 2.”

Terry Gilliam vägrade gå med på villkoren och hävdar att kontraktet mellan parterna upphävts.

Hoppas visa film i Venedig

Huruvida The man who killed Don Quijote kommer att kunna visas under filmfestivalen i Cannes är med andra ord mycket osäkert, men i en kommentar till det samlade pressuppbådet efter gårdagens domstolsförhandling sa Terry Gilliam att han istället hoppas på en annan festival.

– Venedig är ju en vacker stad, eller hur?, sa den amerikanske regissören.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer