Rocky-regissören John Avildsen död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska filmregissören John Avildsen avled i Los Angeles i helgen. Han är mest känd för ”Rocky”, den första filmen i sviten om Sylvester Stallones boxarhjälte Rocky Balboa.

Han slog igenom med den våldsamma filmen ”Joe – skjut varenda jävla hippie!” 1970. Filmen, vars svenska titel avslöjar en del av handlingen, blev Susan Sarandons genombrott som skådespelare.

Mest känd är Avildsen för ”Rocky” från 1976, den första filmen i sviten om Sylvester Stallones boxarhjälte Rocky Balboa.

Avildsen belönades med en Oscar för bästa regi på galan året efter och ”Rocky” fick även Oscarsstatyetter för bästa film och klippning.

Gillade inte boxning

I en intervju i The Baltimore Sun för några år sedan berättar Avildson att han först var tveksam till att göra filmen.

– Jag var inte ett dugg intresserad av boxning, utan tycker det är ett ganska dumt påhitt.

Men tillslut läste han ändå manuset, och snart insåg han historien var större än boxningsringen.

Fastnade för sköldpaddorna

– På andra eller tredje sidan var jag fast, när Rocky står och pratar med sina sköldpaddor Cuff och Link. Jag blev charmad och tycker det är en utmärkt karaktärsstudie och en vacker kärlekshistoria. Så jag tackade ja.

John Avildsen regisserade även de tre första ”Karate kid” filmerna och ”Rocky V”

Han avled i helgen på ett sjukhus i Los Angeles 81 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.