Dokumentärfilmaren Stefan Jarl är missnöjd med SVT:s behandling. SVT menar att allt är ett missförstånd. Foto: TT

Stefan Jarl rasar mot SVT

Publicerad

Det råder delade meningar kring framtiden för dokumentärfilmen ”Godheten”. ”SVT anser den för kontroversiell för att kunna visas” skriver dokumentärfilmaren Stefan Jarl.

”Godheten” handlar om en värld av ökade klassklyftor, bonusar, riskkapitalister och utförsäljningen av den svenska välfärden.

Filmen hade premiär 2013 och är en samproduktion med Sveriges Television, men enligt filmens upphovsman Stefan Jarl har nu SVT meddelat att de trots tidigare överenskommelse inte vill visa filmen.

”Naturligtvis vill jag att filmen ska visas!”

filmens hemsida skriver Stefan Jarl att han fått ett besked från SVT om att filmen inte kan visas, och att han själv ska ha varit delaktig i det beslutet.

”SVT anser den för kontroversiell för att kunna visas. Högsta chefen Hamilton säjer att SVT och jag träffat en uppgörelse om detta. Men det är en lögn. Naturligtvis vill jag att filmen ska visas!”

SVT-chef: ”Det är ett missförstånd”

Agneta Perman, chef för SVT programinköp menar att det är ett missförstånd.

– Filmen kommer att visas, men vi har inte tagit beslut om det kommer ske före eller efter valet, det är det vi utreder just nu.

Hon hänvisar till SVT:s riktlinjer inför valåret 2014. Riktlinjerna understryker att ”kravet på opartiskhet kräver särskild uppmärksamhet för program som i vanliga fall mera sällan behandlar aktuella samhälls- och politikfrågor”.

Jämför behandlingen med fängslad frihetskämpe

Stefan Jarl jämför SVT:s behandling av hans film med hur den franska filosofen Denis Diderot sattes i fängelse under Franska Revolutionen. På filmens webbsida skriver han;

”Under Franska Revolutionen sattes frihetskämpen Diderot i fängelse som ”trés dangereus”, ”en mycket farlig man”. Diderot var filosof och när han av polischefen tillfrågades om han skrivit skriften ”Brev om de blinda till nytta för de seende” förnekade han detta. Det var hans sätt att rädda sig från att arkebuseras. Nu för tiden behöver man inte ta till sådana vidriga metoder, nu finns SVT som sköter jobbet. ”Godheten” kunde ha haft Diderots titel: ”Film om de blinda till nytta för de seende”.

SVT går igenom filmen

Enligt Agneta Perman går SVT Programetik nu igenom dokumentären för att kunna fatta ett beslut om när den ska sändas.

Kulturnyheterna har sökt Stefan Jarl för en kommentar utan framgång.

Se Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlins recension av ”Godheten”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer