Tre guldbaggar till ”Apflickorna”

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Aschans ”Apflickorna” tog hem kategorin Bästa film när Guldbaggegalan prisade de bästa insatserna inom svensk film från det gångna året. Samma film fick flera baggar.

Kulturnyheterna träffade en påtagligt nöjd Lisa Aschan strax efter att galan avslutats.

– Jag ska göra som min idol, soulsångaren R Kelly, och ha hybris och inte be om ursäkt för någonting!

Guldbaggen

Vilka av de andra vinnarna var mest värda en bagge?

– Juryn har gjort fantastiska val, men de gjorde ett misstag med att inte nominera Apflickornas fotograf Linda Wassberg. Men nu ska jag dela baggen med henne.

Revansch?

Ruben Östlund, vars film ”De ofrivilliga” kammade noll på baggegalan 2009, fick denna gång en regibagge för arbetet med den omdebatterade filmen ”Play”. Marius Dybwad Brandrud fick samtidigt en bagge för fotot i ”Play”.

Är baggen en revansch efter kontroversen kring ”Play”?

– Jag har bestämt mig för att titta ödmjukt på det. Jag tycker att flera agressiva reaktioner provocerade igång många andra som skrev väldigt bra om filmen.

Blir nästa film lika kontroversiell?

– Ja, den här gången blir det riktigt kontroversiellt, kan jag säga, berättar Östlund med ett skratt. Nu är det välbärgade människor som ska förlora sin värdighet. Nä, det är klart att det inte blir lika kontroversiellt.

– Ämnet i ”Play” var kontroversiellt för att det sa något om att vi deltar i en obalans som fortfarande existerar mellan svarta och vita människor. Och vi gillar inte att bli påminda om det. Då blir man konfronterad med sina egna skuldkänslor, säger han till Kulturnyheterna.

Betyder det här att folk ”förstått” din film nu?

– Ja jag tyckte nog att det mot slutet av debatten var lite fördel Play, så nån sorts revansch är det.

Stort jubel

Ett av de största jubelropen på Cirkus i Stockholm utbröt när Sven-Bertil Taube plockade hem en bagge i kategorin Bästa manliga huvudroll. Han fick priset för sin insats i filmen ”En enkel till Antibes”.

Du fick en Guldbagge för din roll i ”Händerna” 1994. Hur känns det att vinna sin andra Guldbagge med Richard Hobert som regissör?

– Det känns bra, man blir glad och överraskad, man vet ju aldrig. Richard har haft den goda smaken att använda mig igen.

Vad var mest utmanande med den här rollen?

– Det var att det är en skådespelarfilm. Det är människorna som skapar dramatiken genom sina roller, inte ytliga saker som explosioner och biljakter.

Du spelar en man som gör upp med sina barn, är det något du tycker fler borde göra?

– Jag har lyckligtvis ett gott förhållande till mina barn. Men det finns väl något för både gamla och unga att hämta, både barn och föräldrar har lik i garderoben i filmen.

En till baggedubblett

Ann Petrén, som tog hem kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i ”Happy End”, berättar om sin reaktion när hon fick veta att det var hon som vann:

– Jag tänkte wow!

Petrén har redan tidigare belönats med en guldbagge för en rollprestation i en film av Björn Runge. Men rollerna skiljer sig mycket åt, berättar Petrén.

– Nu var jag mer sparsmakad och återhållsam. Det var fantastiskt att få spela på andra strängar, säger hon till Kulturnyheterna.

Hur är det att jobba med Björn Runge?

– Han har en väldig integritet och skapar koncentration i arbetet. Det gillar jag. Jag gillar disciplin, då blir jag fri.

Klen utdelning

Jan Josef Liefers och Cecilia Nilsson fick varsin bagge för sina biroller i Lisa Ohlins filmatisering av ”Simon och ekarna”. Men efter att ha fått flest nomineringar någonsin måste de två baggarna till ”Simon och ekarna” ses som en ganska klen utdelning.

Alla vinnare 2012

Bästa musik: Ahmir-Khalib Thompson och Om'Mas Keith (The Black Power Mixtape 1967-1975)

Bästa kostym: Moali Lemhagen (Kronjuvelerna)

Bästa scenografi: Roger Rosenberg (Kronjuvelerna)

Bästa klipp: Göran Olsson och Hanna Lejonqvist (The Black Power Mixtape 1967-1975)

Bästa foto: Marius Dybwad Brandrud (Play)

Bästa manliga biroll: Jan Josef Liefers (Simon och ekarna)

Bästa kvinnliga biroll: Cecilia Nilsson (Simon och ekarna)

Bästa dokumentär: At Night I Fly (regi: Michel Wenzer)

Bästa manus: Josefine Adolfsson och Lisa Aschan (Apflickorna)

Bästa manliga huvudroll: Sven-Bertil Taube (En enkel till Antibes)

Bästa kvinnliga huvudroll: Ann Petrén (Happy End)

Bästa ljud: Andreas Franck (Apflickorna)

Bästa kortfilm: Las Palmas (regi: Johannes Nyholm)

Guldspiran: Ylva-Li och Lennart Gustafsson

Bästa visuella effekter: Håkan Blomdahl och Torbjörn Olsson (Kronjuvelerna)

Bästa mask/smink: Anna-Lena Melin (Gränsen)

Bästa utländska film: Nader och Simin – en separation (regi: Asghar Farhadi)

Hedersguldbagge: Inga Landgré

Bästa regi: Ruben Östlund (Play)

Bästa film: Apflickorna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen

Mer i ämnet