Publikens skrik styr handlingen

Publicerad

Dokumentärfilmsfestivalen tempo i Stockholm satsar i år på ”transmedia”. Ett filmberättande som ger tittarna möjligheten att själva påverka historien.

Större filmutbud, fler fönster och snabbare internet gör att vi har fler sätt än någonsin att kontrollera hur vi ser på film. Transmedial dokumentär går lite längre och låter publiken spela och klicka sig genom sanna historier.

Total anarki när publiken styr

På Tempos transmedia lounge nere vid Hornstull Strand i Stockholm finns möjligheten att navigera mellan telefonsvar från flyktingbarn och gängkrig i Guatemala. Tempo anordnar också en speciell biovisning där hela publiken måste sitta och skrika för att styra handlingen vidare.

– Det kommer förhoppningsvis vara total anarki. säger Tempos programchef Melissa Lindgren.

Familjehistorian blev ipadspel

Filmberättande suddar ut gränserna mellan installation, spel och film.

Ytterligare ett exempel på den nya dokumentärformen är den danska regissören Trine Laiers spel. Hennes pappa var hemlig agent under kalla kriget, och hans historia har nu blivit ipadspel med namnet “Cosmic Top Secret Experience”.

– Min mamma jobbade också för underrättelsetjänsten och tränade danska drottningen i Judo och lärde henne hantera skjutvapen, berättar Trine som byggt upp spelvärldarna från sin uppväxt, säger hon till Kulturnyheterna.  

Se hur filmerna och spelen ser ut i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer