TV: ”Viktigt att Alfons får en egen röst”

Uppdaterad
Publicerad

”Alfons Åberg – Hokus pokus” är redo för biograferna. Tack vare 10-årige Markus Engdahl har den älskade barnboksfiguren fått en egen röst.

Förra hösten kunde Kulturnyheterna rapportera att Alfons Åberg skulle få sin första egna långfilm – och en egen röst på köpet.

I den animerade tv-serien om Alfons från 80-talet gjorde berättaren Björn Gustafsson alla röster – men nu har Alfons Åberg alltså fått en alldeles egen stämma. Tioårige Markus Engdahl är killen bakom Alfons betydligt yngre röst.

– Jag försöker tänka mig in i hur det känns och bli Alfons, helt enkelt. Det är jättekul! Jag älskar det! säger han till SVT:s reporter.

Debut i filmens värld

Det här är första gången som tioåriga Markus Engdahl gör film.

– Jag sitter i ett rum, och då säger Jocke saker, så säger jag dem. Ibland är det svårt att hitta rätt tonläge, om man säger så. Om man inte förstår direkt hur man ska säga.

Alfons pappas röst görs av skådespelaren Gustav Hammarsten, som känns igen från exempelvis ”Tillsammans” och ”Tjuvarnas jul”. Han tycker inte heller att det är helt lätt att lägga sin röst på tecknad film, trots att han har mycket mer yrkeserfarenhet:

– Det krävs väldigt mycket som skådespelare, för du ska kunna vara i en känsla och en mening, och sedan gå in i nästa mening ... Det är ett ganska tekniskt arbete och mycket upphackat. Det är lite klurigt.

Är det viktigt att Alfons Åberg får en barnröst?

– För mig är det ju det, eftersom det är kul för mig att göra det. Men sen är det ju hur man ser på det ... Om det är viktigt eller om man tycker att det var bättre med berättarrösten. men jag tycker att det är viktigt att han får en egen röst, säger Markus Engdahl.

Filmens handling baseras på Gunilla Bergströms bok ”Hokus pokus Alfons Åberg” och handlar både om ”verklighetens illusioner och magi” och om hur det känns att vara för ung för att kunna få en egen hund.

Reportrar: Ida Linde & Abdul Hibombo

Foto: Andreas Hult

Klippning: Oskar Lindell

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.